Autor: Priit Pokk • 28. juuni 2019

Lehe Pruulikoda vahetas omanikku

Tarmo Tali ja Tanel Nurmeots.
Foto: Lehe Pruulikoda
Kalamaja serval tegutseva kohvi- ja õllepoe Uba ja Humal looja Tanel Nurmeots ostis ära Lehe Pruulikoja, mis oma enam kui 130 000-liitrise aastase tootmismahuga kuulub Eesti suurimate hulka.

Tehingu hinda osapooled ei avalda.

Nurmeotsa kinnitusel jätkab pruulikoda Lehe õllede tootmist, kuid kindlasti lisandub sortimenti ka tema enda looming, mida ta ilma oma pruulikojata ehk nn mustlaspruulijana on seni käinud teiste tootjate pruulikodades pruulimas. “Kui sa juba kord pruulima oled hakanud, siis varem või hiljem tahad sa seda teha oma õllekojas. See on iga vähegi tõsisema pruulmeistri unistus,” selgitas Nurmeots, kes tootis UJH-nimelisi õllesid möödunud aastal umbes 20 000 liitrit.

Lehe pruulikoja sisseseade tootmisvõimekus on 300 000 liitrit, mis tähendab Nurmeotsale potentsiaali tõsta senine tootmismaht 15-kordseks. “Mustlaspruulijana ei olnud mul enam võimalik toota nii palju kui vaja ning teisalt polnud võimalik ka enam mõistliku hinnaga toota, nii et oleks püsinud konkurentsis,” lisas ta.

Nurmeots alustas alkoholiäris tegutsemist ligi kakskümmend aastat tagasi, algul hulgimüügi valdkonnas ning viimastel aastatel õllepoodi pidades.

Lehe Pruulikoja pereettevõttena asutanud Gristel Tali sõnul on müügi põhjused isiklikud. “Me oleme mõlemad mehega IT-sektorist ja hästi lühidalt öeldes kasvas hobi liiga suureks. See ei ole saladus, et juba mitu aastat tegeleb meie peapruulmeister pruulikoja kõrvalt taas IT-projektidega ning pruulikoja juhtimine on lapsepuhkuse asemel mind ennast kogu aeg rakkes hoidnud,” selgitas Tali, kelle sõnul oli neil valida, kas teha ettevõte jõuga väiksemaks või lubada kasvada edasi kellegi teise omanduses.

“Lehe Pruulikoda on kuue tegutsemisaasta jooksul jõudnud kõikidesse Eesti jaekettidesse, mis üldse käsitööõllesid müüvad. Me oleme püsivalt Soome, Saksa ja Hollandi turul. Ja me oleme algusest peale Taneliga koostööd teinud, kes oma õllepoes Lehe õllesid müüb. Tõtt-öelda käis ta esimesel aastal meil isegi pruulikojas sulaseks,” meenutas Tali.

Eesti kõige suurem käsitööõllede tootja on teadaolevalt Põhjala. Põhjala järel on sarnases mahus tootnud Tanker, Sori Brewing, Pühaste Brewery ja Lehe Pruulikoda. Lehe Pruulikoda pruulib käsitööõlut alates 2014. aasta varakevadest.

Eelmise majandusaasta aruannet Lehe pruulikoda veel esitanud pole, kuid 2017. aastal teenis ettevõte 533 750 eurot müügitulu. Aasta varem oli müügitulu 598 552 eurot. Mõlemal aastal jäi ettevõte kokkuvõttes kahjumisse: 2016. aastal 11 314 euroga, 2017. aastal 18 050 euroga.

Tanel Nurmeotsale kuuluv Uba ja Humal OÜ teenis viimati esitatud majandusaasta aruande kohaselt 2016. aastal 246 590 eurot müügitulu ning jäi 205 euroga kasumisse. Samuti alkohoolsete jookide müügiga tegelev Nurmeotsa ettevõte UJH Import teenis eelmisel aastal 133 500 eurose käibe juures 16 000 eurot kasumit.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077