Autor: Kristel Härma • 17. aprill 2019

Kosilane tõi TMB ostuks ohvri

Euroopa suurim betoonelementide tootja peab loobuma tükikesest oma Soome tootmisest, et omandada Eesti betoonelementide tootja TMB, küll aga ilma viimase Eesti üksuseta. Eesti kaudu jätkab TMB suurtootjaga konkureerimist.
Jaan Luts (fotol karikaga) saab koos teise omaniku Vallot Mangusega nüüd eelmisel aastal Äripäeva TOP 100 galal edukaimaks ettevõtteks tunnustatud TMB tütarfirmad maha müüa.
Foto: Liis Treimann

"Müügisoov oli jätkuvalt olemas,“ selgitas TMB ASi juht Jaan Luts, miks nad otsustasid müügiga edasi minna, kui Eestis ei saanud tehing konkurentsiameti sekkumise tõttu teoks. Nüüd müüb TMB Prantsuse kontsernile Consolis Group oma Läti ja Soome ettevõtted. Eestis jätkavad nad ise.

Arengust hoolimata on Luts pärast viimast kogemust tehingu lõpetatuks nimetamisega ettevaatlik. "See tehing ei ole veel jõustunud," märkis Luts. "Allkirjastamine on tehtud ja nüüd Consolis andis pressiteate, aga tark ei torma. Eelmine kord oli ka see pressiteade ja siis jäi tehing ära." Tehing jõustub Lutsu sõnul mai alguses. "Kui see toimub, siis võib lugeda, et see tehing on toimunud ja kõik need asjad on jõus. Praegu on siiski kõik teoreetiline.“

Augustis kirjutas Äripäev Prantsuse kontserni ambitsioonikast plaanist koondada Eesti betoonelementide tootjad ühe katuse alla: Consolisele kuulub siinsel turul E-Betoonelement, millele lisaks tahtis osta Eesti möödunud aastal edukaimaks ettevõtteks kuulutatud ASi TMB. Viis kuud hiljem selgus, et uudis oli ennatlik: konkurentsiamet ei saanud lubada ühinemist, mille tulemusena oleks tekkinud ettevõte, mis oleks võtnud umbkaudu 40% siinsest turust.

Prantslased ja TMB mängisid plaani ümber ning betoonelementide tootja Eesti üksus otsustati mängust välja jätta. TMB aktsionärid soovivad ettevõtet hirmsasti müüa, kuna ostuks on suurepärane aeg – kahe viimase aasta tulemused on olnud tipus, suuremat kasvu ise enam ei saavuta, ning eespool ei terenda enam nii helge tulevik – nii olid nad valmis müüma ka vaid Läti ja Soome ettevõtte. Läti üksuse ehitas TMB Lutsu sõnul ise nullist üles, Soome ettevõtte omandasid nad aastal 2016. "Oli kasumlik,“ hindas Luts ostetud Soome üksuse edasimüümist.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077