Autor: Mait Kraun • 3. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: katastroof tõstis rauamaagi hinda 13%

Rauamaagi kaevandamine
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: baasmetallid kallinesid; tammi kokkukukkumine pani rauamaagi kallinema; USA eemaldas Rusalilt sanktsioonid; kulla hind tõusis üheksa kuu tippu; naftahinnad stabiilsed, kütusehinnad kallinesid.

Metallid olid sellel nädalal üldiselt kallinemas, sest USA-Hiina kaubanduskõnelused edenevad ning dollar langes mitme nädala madalaima tasemeni.

Odavam dollar muudab toorained teiste valuutade kasutajate jaoks atraktiivsemaks. Vase hind näiteks tõusis nädalaga 3,4 protsenti, 6130 dollarini tonnist. Metallide tõusule on kaasa aidanud ka aktsiaturgude kallinemine.

Tsingi hind tõusis 3,4 protsenti, 2729 dollarini tonnist ja jõudis värske kolme kuu kõrgeima tasemeni. Suurim tõusja oli rauamaagi järel nikkel, mis kallines 5,5 protsenti, 12 435 dollarini tonnist.

Tammi kokkukukkumine pani rauamaagi kallinema

Rauamaagi hinnad hakkasid sellel nädalal kiiresti tõusma, sest Brasiilia kaevandusfirma Vale omanduses olev tamm kukkus kokku ning surma sai enam kui 60 inimest, vahendab Wall Street Journal.

Qingdao sadama rauamaagi hind tõusis nädalaga lausa 13,3 protsenti ja tonn maksis reedeks 85,3 dollarit. Eelmise nädala reedel lõhkes Vale’i tamm, mille järel hukkus kümneid inimesi, mitusada on veel kadunud. Selle tagajärjel jõudis loodusesse ka suur kogus kaevandusega seotud saastet, mitmed külad on üleujutatud.

Vale on maailma suurim rauamaagi tootja, ettevõtte aktsia langes pärast sündmust 18 protsenti, 11,2 dollarini. Ettevõte on lõpetanud dividendi maksmise ja aktsiate tagasiostu. Ettevõtte juhtide boonused on külmutatud.

Katastroof tuli vähem kui neli aastat pärast seda, kui Brasiilias toimus Vale ja BHP Groupi ühise tammi kokkukukkumine, milles sai surma 19 inimest. Sajad jäid kodutuks.

Kuigi kõne all oleva kaevanduse tootmine oli küllaltki väike, siis investorid arvavad, et kaevandamisega seotud regulatsioone karmistatakse ning see hakkab pakkumist piirama, ütlesid analüütikud.

USA eemaldas Rusalilt sanktsioonid, Alumiinium tõuseb

Alumiiniumihinnad langesid nädala alguses järsult, sest USA rahandusministeerium võttis Venemaa tootja Rusali sanktsioonide nimekirjast maha, vahendab Wall Street Journal.

Alumiiniumi hind langes päevaga ligi 3 protsenti, nädala lõpuks metall veidi taastus ning kauples 1894 dollaril tonnist. Eelmise aasta aprillis tõusid hinnad järsult, sest USA kehtestas Rusalile sanktsioonid – tegemist on maailma suuruselt teise alumiiniumitootjaga.

Rusal on ka üks peamisi ettevõtteid, kes varustab Euroopa riike alumiiniumiga. Sanktsioonid tekitasid väga suuri hinnaliikumisi.

Aasta lõpus hakkas alumiinium uuesti odavnema, sest ilmnesid märgid, et USA võib sanktsioonidest loobuda. See ka juhtus ning nüüd arvavad turuosalised, et hinnalangus võib jätkuda.

“Fookus saab olema Londoni metallibörsi varudel. Kas pakkumise kasv jõuab ka nähtavalt turule, see on küsimus,” ütles maaklerfirma INTL FCStone konsultant Edward Meir.

Kulla hind tõusis üheksa kuu tippu

Kulla hind tõusis sellel nädalal üheksa kõrgeima tasemeni, sest investorid muretsevad kaubandussõja pärast ning dollar on odavnenud, vahendab Reuters.

Nimelt teatas USA justiitsministeerium nädala keskel, et on esitanud Hiina tehnoloogiafirmale Huaweile kuriteosüüdistuse. Kulla hind tõusis nädalaga 2,8 protsenti, 1321 dollarini untsist.

“Investorid on väga ettevaatlikud, sest USA-Hiina kaubanduskõneluste ja Brexiti tõttu on palju ebakindlust. Huawei on vaidluse keskmes, mis tekitab kaubanduskõnelustele väga palju taustamüra,” ütles CMC Marketsi turgude analüütik Margaret Yang.

“Kõik see muudab turgude suuna prognoosimise investorite jaoks keerulisemaks. Raha liigub turvalisematesse varadesse, nagu kuld,” lisas Yang.

Kullale on tuge pakkunud ka dollari kukkumine kahe nädala madalaima tasemeni. Sellel nädalal toimus ka Föderaalreservi kohtumine, kus jäeti intressid muutmata.

Teistest väärismetallidest kallines hõbe 4,3 protsenti ja unts maksab 15,99 dollarit. Pallaadium lisas 2,7 protsenti ja plaatina 2 protsenti. Kummagi unts maksab vastavalt 1352 ja 820 dollarit.

Naftahinnad stabiilsed, bensiin kallines

Naftahinnad püsisid sellel nädalal stabiilsena. Brent kallines 0,2 protsenti ja WTI lisas 1,4 protsenti. Viimasel ajal on naftaturu volatiilsus vähenenud, sest aktsiaturud tõusevad ning turgudel on veidi rahulikum periood.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 2,4 protsenti ja tonn maksab 516 dollarit. Diislikütus kallines 1,6 protsenti, 585,25 dollarini tonnist. Kerge kütteõli lisas 0,7 protsenti ja tonn maksab 567 dollarit.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077