17. oktoober 2018

Automatiseerimise mõte pole inimese asendamine

The McKinsey Global Institute’i juht James Manyika rõhutas Tallinn Digital Summitil, et tehnoloogia annab meile palju enamat kui asendab vaid töökäsi.
Foto: Raigo Pajula
Digikohtumisel Tallinn Digital Summit rõhutas konsultatsioonifirma The McKinsey Global Institute’i juht, et automatiseerimine annab ettevõtetele palju rohkem kui vaid töötaja asendamise.

„Automatiseerimise motiiv ei ole lihtsalt töötajaid asendada. Motivatsioon peitub selles, et tehnoloogia pakub lahendusi, mis on kaugelt paremad sellest, milleks inimmõistus võimeline on,“ ütles konsultatsioonifirma The McKinsey Global Institute’i juht James Manyika digikohtumisel Tallinn Digital Summit.

Ta märkis, et 60 protsendil ametikohtadest saaks 30 protsenti tegevustest automatiseerida. Manyika hinnangul näitab see, et üha enam ametikohti hakkavad masinad täiendama. „On võimalik, et 2030. aastaks on 15% kogu maailma tööjõust automatiseerimise pärast kõrvale lükatud. See on ligikaudu 480 miljonit inimest. See on suur arv. Aga olulised on automatiseerimisega juurde tulevad töökohad,“ rääkis Manyika.

Manyika märkis, et üks osa tehnoloogia laiema kasutuselevõtuga juurde tulevatest töökohtadest tuleb tänu majanduskasvule, mida tehnoloogia veab. Enamik tulevasi töökohti on aga sellised, mida me ei suuda täna ettegi kujutada. „Meie näeme ette, et umbes 31 protsendile kogu maailma tööjõust on loodud uued ametikohad aastaks 2030.“

Lisaks tuleb tema sõnul mõelda, kuidas saame me ümber kujundada tööd ja töökohti, kui inimesed töötavad koos masinatega. Tema hinnangul toimuvad töötajate ja töö ümberkujundamisel järgmised muutused:

1.Nõuded oskustele nihkuvad füüsiliselt töölt tunnetuslikule kognitiivsele tööle, sotsiaalsetele, emotsionaalsetele ja tehnoloogilistele oskustele

2.Töökohad ja töövood tuleb ümber kujundada kui inimesed töötavad lähemalt võimekate masinatega

3.Potentsiaalne surve palkadele, kuna ametid muutuvad ja on osaliselt automatiseeritud

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Kristel Härma, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077