9. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ensto meelitas praktikale Lääne-Euroopa inseneritudengi

Praktikandile tutvustatakse esimestel päevadel kogu Ensto Enseki tootmisprotsessi.
Foto: Eiko Kink
Ensto Ensekis tegi suvel inseneripraktikat 22aastane Prantsuse noormees Yohann Le Denic.

Ensto Ensek võtab igal suvel tööle ka praktikante, kes Eesti suur-tööandja juures oma erialaseid praktikaid läbivad. Enamik praktikantidest on pärit Eestist, aga sellel aastal oli taas huvitav kogemus teisest Euroopa Liidu riigist pärit praktikandiga, kellele Eestiga kokkupuude oli esmakordne. 

Käesoleval aastal käis ettevõttes lisaks 47 noorele suvetöötajatele ka kolm praktikanti, kelle hulgas oli üks välispraktikant, kes leidis Ensto läbi ettevõtte klientide.

Eesti ja Prantsuse tööstus on sarnased

Juunikuu keskpaigas alustas oma inseneripraktikat Ensto Ensekis Prantsusmaalt pärit 22-aastane noormees Yohann Le Denic, kes tegi kahe kuu vältel Ensto Enseki elektriautode laadimisjaamade tootmisüksuses oma õppekavas kohustusliku inseneripraktika.

Praktikakohta otsides soovis Yohann minna Põhja-Euroopasse, et kogeda teistsugust kultuuriruumi, kus inimesed on rahulikumad ning loodus kaunis. Noormees ütles, et kodumaal töötab ta ehitusinseneribüroos, kus üks tarnija on ka Ensto grupp. Ta teadis, et ettevõte on Põhja-Euroopas ja palus praktikavõimalust. Yohanni rõõmuks leidus vaba koht Ensto grupi Keila tehases.

Eestist ei teadnud noormees midagi enne siia tulekut ning kohapeal olles üllatas teda meie riigi modernsus.

“Eks kindlasti oli eelarvamus, et siin on noored kuidagi mahajäänumad Lääne-Euroopast oma kultuuritarbimiselt jms, aga tegelikult ei erine pilt kuidagi Prantsusmaal olevast,” sõnas Yohann.

Ka tööstust võrreldes näeb Yohann, et Eestis on sama kvaliteetne ja uuendusmeelne tootmine nagu Prantsusmaalgi. “Kui võrrelda näiteks Renault’ autotootmiskompleksi või Ensto Enseki Keila tehast, siis mõlemad on suurepärased oma tootmisvaldkonnas, olles värske välimuse ja professionaalse töökultuuriga” sõnas Yohann.

Eesti peaks end rohkem reklaamima

Kuigi Eesti peab end eesrindlikuks IT-maaks, ei näinud Yohann siin olulist erinevust Prantsusmaaga. “Küll aga nägin ma Enstos väga korrektset ning põhjalikku tootekvaliteedi kontrolli ning mulle tundub, et Eesti nišš võikski olla end paindliku ja kvaliteetse tootmismaana reklaamimisel. Paljud suurriikide tööstused ei teagi, kus Eesti asub ning et siin on kõrget kvaliteeti pakkuvad tootjad. Kindlasti võiks Eesti tublisid tegijaid Euroopas laiemalt tutvustada,” sõnas Yohann.

Ning loomulikult on uhkeim väärtus Eestil Yohanni sõnul siinse riigi loodus. “Veetsin ühe nädalavahetuse Saaremaal Karujärve ääres. Tundsin end kui kadunud paradiisi kallastel, keset vaikust ja rahu,” kadestab Yohann Eesti kaunist loodust. Tema sõnul oskavad eestlased ka oma loodust hoida, sest meil paistab palju metsa olevat ning meie teed ja tänavad on prügist puhtad. “Kuulsin, et teil tahetakse metsa isegi rohkem raiuda – loodan, et seda ei juhtu,” naljatles Yohann.

Võimalikest raskustest hoolimata on välispraktikantide kasutamine kindlasti väärtus iga tööstusettevõtte jaoks. Praktikandid tulevad ja panevad proovile ettevõtte tööprotsessid ja sisekommunikatsiooni toimimise. Saadud kogemust tuleks kindlasti kasutada antud protsesside parendamiseks, sest nii on muretum ka tavatöötajate sisseelamine ettevõttesse.

 

PANE TÄHELE! 

Välisvärbamisel on oluline tugimeeskond

Enstol on tegevuskava nii kohalike kui ka välispraktikantide värbamisel, mis tagab praktikandile hea sisseelamise ettevõttesse.

Ülevaade ettevõttest. Avapäeval antakse praktikandile ülevaade ettevõttest, ajaloost ja taristust, misjärel võtab praktikandile määratud juhendaja praktikandi üle, olles kogu praktikaaja vältel talle tuutoriks.  

Reaalne kogemus kogu tootmisest. On oluline, et praktikant tunneks läbinisti ettevõtte tooteportfelli, mistõttu esimestel päevadel rakendatakse praktikanti n-ö platsil, kus ta juhendamise abil aitab koostada erinevaid ettevõtte tooteid. Nii on hilisemal inseneripraktikal noorel inimesel reaalne kogemus tootest või tootmisest, mille arendust ta juhtida aitab.

Tõlgi abi. Suurimaks probleemiks välispraktikantidel on kindlasti keelebarjäär, kuna tehnilist inglise keelt oskavad vähesed töötajad. Nii tuleb tuutoril lisaks õpetaja rollile olla ka tõlk, viies praktikandi mõtteid kolleegideni ja vastupidi.

Elamispind. Ettevõte on praktikandile toeks ka elamiskoha leidmisel ning muudes isiklikes küsimustes ja see kõik on alati meeskonnatöö.

Autor: Eve-Mai Lindau, Ensto Ensek personalijuht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077