14. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiasäästlik valgustus ei tähenda ainult väiksemat valgustite elektrikulu

Lao- ja tööstushoonetes, kus energiat tarbivad ka külmutusseadmed, tulevad LED-valgustuse plussid veelgi eredamalt välja.
Foto: LedShop OÜ
Kõige lihtsam viis ettevõtte kulusid valgustusele vähendada, on liikuda vananenud lahendustelt tänapäevaste LED-valgustide suunas. Selles väites pole midagi uut ja seda võib lugeda lausa üldlevinud teadmiseks. Kuna selline muutus nõuab siiski investeeringut, tekib pigem küsimus – millisel juhul on kindlasti kasulik muutus ette võtta?

LED-valgustid on umbes kaks korda energiasäästlikumad kui luminofoorid ja ligi kolm korda efektiivsemad kui haliidvalgustid. Iganenud hõõgniit-valgustitega võib sama valgusvoo juures olla elektritarbimine aga kuni kümme korda väiksem. Suuremates lao ja tootmishoonetes ongi täna enamasti kasutusel haliidvalgustid, mille tehnoloogiline lahendus loodi juba kakssada aastat tagasi.

Sajandite vanune tehnoloogia ei ole täna parim lahendus

Kui meie tänavad oleks täis hobuste ja kaarikutega liikuvaid inimesi, mille vahel vaid mõned üksikud tänapäevased autod, tekitaks see nii mõnegi küsimuse. Ometi valitseb sarnane olukord paljude tööstushoonete valgustuses. Kasutusel on sadade aastate taguse tehnoloogiaga haliidvalgustid ja esineb probleeme valgusplaneerimisel, millele tegelikuses täna juba ammu lahendus olemas.

Elektrikulu pole ainuke suurenenud kulu

Lisaks suuremale energiatarbele väheneb haliidpirni võimekus vaid 10000 töötunniga kuni 70%. Valgusti eritab ka tugevat UV kiirgust, mis tähendab, et valguse ette on vaja paigutada erinevad filtrid, ilma milleta kahjustuksid esemete pinnad ning inimese nahk. Samas jääb UV tase ka siis võrdlemisi kõrgeks. Kuna taolised valgustid suunavad valgust 360 kraadi, peab kasutama lisaks lahendusi, mis aitavad seda õiges suunas peegeldada. Sellises protsessis läheb aga suurtes kogustes valgustust ja energiat kaotsi.

Suurim kuluprobleem esineb külmhoonetes

Lao- ja tööstushoonetes, kus lisaks valgustusele tarbivad pidevalt energiat ka külmutusseadmed, tulevad tänapäevase LED-tehnoloogia plussid veelgi eredamalt välja. Haliidvalgustid eritavad minimaalselt 30% infrapuna soojust. Kogu see osa on tavahoones raisku läinud energia. Külmhoones tähendab see aga soojusenergiat, mida tuleb veel omakorda jahutama hakata. Muidugi esineb ka LED-valgustuse puhul minimaalset soojusenergia teket, kuid see tuleneb vaid liiteseadmetest ning pole absoluutselt võrreldav eelmainituga.

Ka suurim kokkuhoid võib esineda külmhoonetes

Tänu soojuserituse puudumisele tekib suur energiatarbe sääst ka külmseadmete arvelt. LED-valgustuse valimine ruumidesse tähendab, et jahutus peab temperatuuri hoida, mitte hoonet pidevalt veelgi jahutama. Samuti tekib vähem kondentsioonivett aurusti ja mootori ümber ning radiaatorile. See tähendab kordades igapäevaste sulatusprotsesside arvu vähenemist. Samuti kaob haliidvalgustite soojusest tekkinud aurustumine hoones sees ning väheneb niiskustase. Väiksem jahutusseadmete koormus tähendab ka seda, et hooldusvälp pikeneb, mille tõttu on taas võimalik kulusid kokku hoida.

LED-valgustitele ülemineku tasuvusaeg muutub aina väiksemaks

Kuna LED-tehnoloogial põhinevate valgustite tootmismahud on järjest suuremad ja tootmisvõimalused paranevad, on ka esmaste vajalike investeeringute mahud vähenenud. Ühe tuntud Eesti külmkaupade suurtootja näitel tuleb välja, et puhtalt valgustite elektrikulul põhinev sääst muudab investeeringu tasuvaks juba 2,6 aastaga. Kui aga võtta arvesse ka jahutusseadmetelt tulenevat energiasäästu ja hooldustele kuluvat kokkuhoidu, muutub investeering tasuvaks vaid 14 kuuga.

Õiged otsused sünnivad koostöös kogenud partneritega

Enne LED-valgustitele üleminekut on tähtis aru saada, millised on projekti mahud ja konkreetne tasuvusaeg. Ledshop pakub oma klientidele tuge alates otsustusprotsessist ja tasuvusarvutustest kuni projekteerimise ning paigaldamiseni. Lisaks toodavad nad Eestis kvaliteetset ilmastiku- ja löögikindlat HAMK tööstusvalgustit, mis on hea lahendus kõrgete lagedega hoonetesse klassikalise haliidvalgusti asemel. Valgusti on mõeldud temperatuuridele –40 kuni +45 kraadi ja omab suurepäraseid jahutusomadusi tagades sellele väga pika eluaea. Kõikide valgustite puhul on kasutusel väga kvaliteetseid Mean Well liiteseadmeid ja maailma juhtiva LED-elementide tootja Luminus tooted.

Uuri lähemalt HAMK tööstusvalgustite kohta või võta küsimuste korral Ledshopiga ühendust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077