Autor: Mait Kraun • 15. juuni 2018

Börs: Hiina majandus jaheneb; nafta kiire tõus saab läbi; vask langeb

Vase hind hakkas langema.
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: vase hind hakkas langema; Hiina majandus jaheneb; BHP ehitab Austraaliasse suure kaevanduse; väärismetallid trotsisid dollari tõusu; IEA: nafta kiire hinnatõus saab läbi.

Sellel nädalal hakkas vase hind Hiina majanduskasvu aeglustumise murede tõttu odavnema, see mõjutas ka teisi baasmetalle. Üllatuslikult hästi läks väärismetallidel, mis trotsisid dollari tugevnemist ja Föderaalreservi intressi tõusutempo kiirendamist.

Maailma üks suurimaid kaevandusfirmasid BHP plaanib Austraaliasse rajada aga üle 3 miljardit dollarit maksva rauamaagi kaevanduse. Selle rajamist toetavad ka praegused hinnad.

Naftaturg peaks aga stabiliseeruma ja bensiini kiire kallinemine peatub.

Vase hind hakkas langema

Pärast eelmise nädala kiiret hinnatõusu hakkas vask selle nädala keskel odavnema, sest kardetakse, et Hiina tarbimise kasv aeglustub, vahendab Reuters.

Nädalaga odavnes vase hind 2,2 protsenti, 7172 dollarini tonnist – viimati langes punane metall nõnda palju aprillis. Eelmisel nädalal kallines vask aga palju rohkem, sest Tšiili kaevandustest toimusid streigid.

Hiina tööstustootmine, investeeringud ning jaemüük kasvasid oodatust aeglasemalt. See annab märku, et vaseturg võib ka edaspidi olla nõrgem. Lisaks sellele võitleb Peking ka saastega ning tahab kohalike omavalitsuste kulutamist piirata.

Jahenev majandus

„Hiina oodatust kehvemad majandusandmed survestasid baasmetalle,“ teatas ANZ. „USA dollari tugevnemine on õli tulle lisanud.“

Hiina majandus on lõpuks jahenema hakanud, sest valitsus on juba mitu aastat võidelnud riskantsete laenude andmise vastu. See on viinud laenukulud üles nii tarbijate kui ka ettevõtete jaoks. Mais oli aeglustumine eriti laiapõhjaline.

Samal ajal on Hiina enda metallitootmine kasvamas. 10 erineva metalli tootmine (seal hulgas vask, alumiinium, plii, tsink ja nikkel) kasvas mais eelmise aastaga võrreldes 4,3 protsenti, 4,55 miljoni tonnini.

BHP ehitab Austraaliasse suure kaevanduse

Kaevandusfirma BHP teatas neljapäeval, et ehitab Austraaliasse uue rauamaagi kaevanduse, mis läheb ettevõtte jaoks maksma kokku 2,9 miljardit dollarit. BHP jaoks on tegemist viimase seitsme aasta suurima investeeringuga, vahendab Reuters.

Lääne-Austraaliasse rajatav South Flanki kaevandus peaks rauamaagi tootmisega alustama juba 2021. aastal. Selle tootmine asendab Yandi kaevanduse oma.

BHP võttis osalt sammu ette selleks, et kaevandatava rauamaagi kvaliteeti parandada. Põhjus on lihtne – Hiina nõuab aina parema kvaliteediga maaki, sest seda peab vähem töötlema ning saaste on väiksem.

„Me tahtsime leida midagi, mis võimaldaks meil panustada kõrge kvaliteediga rauamaagi turu peale,“ ütles BHP Minerals Australia president Mike Henry.

Kogu kaevanduse hinnaks kujuneb 3,4 miljardit ning osaluse saavad ka kaks Jaapani firmat, kes kulutavad kumbki umbes veerand miljonit dollarit.

Rauamaagi hind on püsinud viimase kahe kuu jooksul küllaltki stabiilne. Praegu tuleb ühe tonni eest välja käia 65,32 dollarit. Kuna hinnad on saavutanud veidi kõrgem platoo, siis on tõenäoliselt see ka põhjuseks, miks kaevandajad on valmis investeeringuid tegema.

Hiina majandusandmed mõjutasid ka teisi tööstusmetalle. Alumiinium odavnes 3,4 protsenti ja nikkel kaotas 3,3 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 2254 ja 15 261 dollarit.

Tsingi hind langes aga 0,1 protsenti ja tina kukkus 0,4 protsenti. Tonnihinnad olid reedeks vastavalt 3189 ja 20 905 dollarit.

Väärismetallid trotsisid dollari tõusu

Väärismetallid võtsid nädala keskel pärast Euroopa Keskpanga ja Föderaalreservi otsuseid suuna üles, vahendab MarketWatch.

Dollariindeks, mis liigub kullaga tavaliselt vastassuunaliselt, on samuti tõusnud. Föderaalreserv teatas kolmapäeval, et tõstab intresse tänavu kokku neljal korral. Varasemalt prognoositi 3 intressitõusu. Euroopa Keskpank võttis vastupidise suuna – intresside tõstmine välistati kuni 2019. aasta suveni.

„Kullal on viimastel kuudel harjumus enne Föderaalreservi teadaannet langeda ja pärast tõusta,“ seletas GoldCore’i uuringute direktor Mark O’Bryne. „Nüüd on mõlema keskpanga teated väljas ja erilisi üllatusi ei ole. Tähelepanu on jälle fundamentaalnäitajatel, mis on positiivsed. See peaks hinda toetama.“

Gold Newsletteri toimetaja Brien Lundin ütles, et kulla hinnatõus ajal, mil dollar tugevneb, on märkimisväärne. „See näitab, et kullal on väga hea potentsiaal.“

Nädalaga kallines kulla hind 0,5 protsenti, 1303 dollarini untsist. Hõbe lisas 1,9 protsenti ja unts maksab 17,16 dollarit.

IEA: nafta kiire hinnatõus saab läbi

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) usub, et nafta kiire hinnatõus saab peagi läbi ning hinnatase stabiliseerub, vahendab CNBC.

„On ebatõenäoline, et hinnad tõusevad sama järsult nagu viimase aasta jooksul. See tähendab, et edaspidi mõjutab see ka nõudlust vähem,“ ütles Pariisis tegutsev organisatsioon oma igakuises raportis.

IEA jättis 2019. aasta naftanõudluse kasvuprognoosi samaks. Organisatsioon prognoosib, et päevane nõudlus suureneb 1,4 miljoni barreli võrra.

Nõudlust piiravad tegurid

Samas hoiatati, et nõudluse langusrisk on samuti olemas. „Seda toetavad faktorid on kõrgemad hinnad, kindlustunde vähenemine majanduses, protektsionism kaubanduses ning potentsiaalne USA dollari kallinemise jätkumine.“

Brenti toornafta odavnes nädalaga 1,1 protsenti, WTI kallines 1,8 protsenti. USA hinnad tõusid, sest kohalikud naftavarud langesid sellel nädalal järsult. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 75,9 ja 67,01 dollarit. Bensiini maailmaturu hind kukkus 2,1 protsenti, 712 dollarini tonnist.

OPECi esindajad kohtuvad Viinis 22. juunil, kus arutatakse turuolukorda. Võimalik, et riigid on tootmiskärbete osas erinevatel seisukohtadel. Osad usuvad, et kärpeid võib koomale tõmmata, teiste arvates tuleks kärped jätta samale tasemele.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077