Tööstusfirmadele läheb elekter odavamaks

Elektriliinid.
Elektriliinid.

Riigikogu võttis täna vastu seaduse, mille eesmärk on tõsta kõrge elektrikulude osakaaluga töötleva tööstuse või infoalase tegevuse sektori ettevõtjate konkurentsivõimet, võimaldades neil tarbida elektrit soodsama aktsiisimääraga.

„Ligi 240 ettevõtet saavad seda soodustust kasutada, sealhulgas tagasiulatuvalt, aasta 2018 eest,“ ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin. „Siit tulevad nende ettevõtete võimalused palgatõusuks ja investeeringuteks.“

Elektrointensiivsus näitab elektrienergia osakaalu loodud lisandväärtusest. Soodusmääraga elektri tarbimise luba saab taotleda maksu- ja tolliameti kaudu ning luba kehtib tähtajatult eeldusel, et ettevõtja täidab aruandluskohutuse ja muud seaduses sätestatud nõuded.

Stalnuhhini sõnul on Eesti tööstusettevõtjad ebasoodsamas konkurentsiolukorras võrreldes naaberriikides tegutsevate konkurentidega, sest suure elektrointensiivsusega tootmisele ei ole Eestis erisusi rakendatud. 

„See pärsib juba tegutsevate ettevõtete laienemist ning uusi otseinvesteeringuid Eestisse,“ ütles Stalnuhhin. „Erisuste rakendamine võimaldaks vähendada energiakulusid ning suurendada rahvusvahelist konkurentsivõimet. Leevendused energiamahukale tootmisele on Euroopa Liidus väga levinud, sellised leevendusmeetmed on kehtestatud näiteks Saksamaal, Taanis, Rootsis ja Soomes.“

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara