4. juuni 2018

Est-For pakub tehase asukohaks Tabiveret

Margus Kohava ja Aadu Polli.
Autor: Andras Kralla
Kuna Tartu lähiümbrus on osutunud suurtehase planeerimisel liiga kõvaks pähkliks, siis võiks Est-Fori tselluloositehase selle kavandajate hinnangul sättida Tartu valla põhjatippu Tabiverre.

Valjuhäälset vastasseisu leidnud tselluloositehase kavandamisele on arendajad nüüd pakkunud välja uue stsenaariumi. „Planeeringuprotsessi algfaasis võiks võimalikest asukohtadest kohe välja võtta kõik paigad, mis on lähemal kui 10 kilomeetrit Tartu kesklinnale. Kui unistada, siis ühest asukohast Tabiverest läänes, metsamassiivi keskel. Tartu linnasüdamest oleks asukoht linnulennult 21 kilomeetri kaugusel,“ kirjutavad Est-For Investi juhatuse liikmed Aadu Polli ja Margus Kohava.Tabivere jääb Emajõest 9 kilomeetri kaugusele, selle asukoht võimaldaks kavandajate sõnul hajutada veoautode liiklust põhja, lääne ja lõuna suunast. Tänu raudtee olemasolule saaks vähendada liikluskoormust maanteedel nii Eestis kui ka Lätis. „Kui mõjude, sealhulgas keskkonna- ja sotsiaalsete mõjude, hindamise tulemused seda võimaldavad, muutuks unistus tehase asukohast Tabivere metsade keskel meie sooviks,“ lisavad Polli ja Kohava.

Est-Fori lootuste järgi võiks tehase viimine Vooremaale Saadjärve lähedusse lepitada tartlasi, kes on tehase vastu korraldanud inimkätte ning ähvardanud kõik tehase eriplaneeringu protsessi osad kohtusse kaevata. Emajõe vesikonna ja metsaraiumisele vastu seisjate meeli see ilmselt ei lepita. „Meenutame, et antud regioon kuulub Tartu valla koosseisu, mis on samuti eriplaneeringu peatamise sooviga ühinenud,“ ütles kodanikuühenduse Eesti Metsa Abiks (EMA) koordinaator Linda-Mari Väli pressiteate vahendusel. Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Kristjan Pruul, Äripäev

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077