23. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootmisettevõtte loomine Eestisse nõuab spetsiifilist põhjust

Estonian Celli finantsdirektor Siiri Lahe.
Foto: Raul Mee
Välisnvestorite silmis on Eesti paremuselt kolmas investeerimiskeskkond Tšehhi ja Poola järel, paraku ei soosi meie maksusüsteem ja konkurentsitihedus siseturul selle positsiooni hoidmist. Tootmisettevõtte loomiseks peab aga väga spetsiifiline põhjus olema.

Saksa-Balti Kaubanduskoja korraldatud konjunktuuruuringus seati paremusjärjestusse kokku 21 riiki. Küsitluses osales rohkem kui 184 ettevõtet Eestist, Lätist, Leedust ning 1698 ettevõtet 16st Kesk- ja Ida-Euroopa riigist. Tulemused on kõnekad: 88% küsitletud ettevõtetest investeeriks ka sel aastal Eestisse, samas ei ole 63% rahul meie maksureformiga. Eestlased ise leiavad, et meie investeerimiskeskkond on parim võimalikest.

Uuringust jäi kõlama, et Eesti peab pöörama suuremat tähelepanu tootlikkusele ja kvalifitseeritud tööjõule ning parem saaks olla maksusüsteem.

Kuna meie turg on väike ja sisetarbimise poolest konkurentsitihe, peab siia tootmisettevõtte loomiseks väga spetsiifiline põhjus olema. „Madalast bürokraatiatasemest ja tehnoloogilisest suutlikkusest hoolimata on Eestis müümine keeruline,“ osundas SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor ühele kortsule meie muidu kenas näolapis.

Välisinvesteeringute meelitamiseks peaks Seliranna soovitusel püüdlema kompleksse Industry 4.0 mugandamisele. Tootmistehnoloogia ei saa jääda vaid ühe või teise ettevõtte tasemele, vaid peab saama väljakutseks komplekstehastele. „Saksamaal on selleks kõrge valmidus. Meie välisinvesteeringud peavad siia rohkem komplekse mugandama,“ leidis Selirand.

Maksusüsteem peletab välisettevõtjat

Eesti maksusüsteem ei ole sakslaste jaoks teab mis ligitõmbav. Estonian Celli finantsdirektor Siiri Lahe tõi esile energiamaksud. „Oleme energiaintensiivne tööstus – maksame ainuüksi 4-6 miljonit eurot aastas energia eest rohkem kui maksavad sarnased tehased meie konkurentriikides mujal Euroopas. Elektri aktsiisi alandamine oleks esimene samm konkurentsivõime tõstmisel,“ tõi Lahe näite. Samas märkis ta, et suures plaanis pole Eesti investeerimiskeskkonnal viga midagi, selle kinnituseks vihjas Lahe Estonian Celli taskus olevale rohkem kui 17 miljonilisele investeerimispaketile. Investori luba see ellu viia on olemas koheselt, kui elektriaktsiisi alandamise kohta seadusemuudatus vastu võetakse.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Lennart Käämer, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077