17. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fazer hakkas tootma putukaleiba

Ritsikaleib.
Foto: Fazer Group
Fazer tõi Soomes turule ritsikaleiva, mis tingis vajaduse muuta ka Soome seadusi.

Fazeril tuli idee kasutada toidus putukaid eelmise aasta suvel. „Me kaalusime tõsiselt putukate kasutamist toodetes, et laiendada oma pagaritoodete valikut, kuid seadused ei lubanud seda veel,“ rääkis Fazer Grupi arendus- ja innovatsioonitegevuste juht Päivi Juolahti Äripäeva teemaveebile kaubandus.ee.

Mullu 1. septembril teatas Soome Maaelu ja Metsandusministeerium, et aasta lõpus seadustatakse putukate kasutamine toidus.

Täiusliku toote väljatöötamine võttis Fazeril üllatavalt vähe aega. Turule tootmiseks läks vaid kaks kuud – alates ministeeriumi teatest 2017. aasta septembri alguses kuni tootekontseptsiooni valmimiseni novembri lõpus. Seadus võeti ametlikult vastu kõigest kolm nädalat enne uudistoote lansseerimist.

Kui ettevõte sai signaali, et putukatoit legaliseeritakse Soomes, nähti võimalust ja tegutseti kiiresti. „Panime oma siseveebi teate, et kes on valmis selles projekti osalema. Saime palju avaldusi. Üks oli näiteks meie pagaripoes töötav meesterahvas, kes oli sellega väga aktiivselt seotud,“ rääkis Juolahti. Ta sõnas, et nende mõttemaailm oli muutunud sarnaseks start up´ga, kus kõik käis väga kiiresti. Tavaliselt kulub Fazeril tootearendusele vaid üks aasta.

Leib valmistatakse käsitsi jaekettides asuvates Fazeri pagaritöökodades Prismades ja Citymarketites. Pagar valmistab taigna päev enne küpsetamist ning ritsikajahu segatakse taignaga. Pärast seda seisab taigen terve öö. Ühes leivas on seitsmekülmne ritsika jagu jahu (ritsikajahu on tootes 3%). Leiva valmistamisel peetakse tooteohutuse tagamiseks silmas erinevaid puhastusstandardeid.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa sõnul pole eestlased oma seniseid traditsioone arvestades veel putukatest valmistatud toodete tarbimiseks psühholoogiliselt valmis. "Tõttöelda puudub ju ka vajadus, sest putukate söömine on pärit riikidest, kus toitu napib. Eesti aga suudab täna oma toiduvajadused rahuldada ja seda ka valgu osas, mida saab meie traditsioonilistest toiduainetest," märkis Potisepp. 

Sihivad ka eksporti

Putukatoodete müük on praegu lubatud vähestes riikides ja seni müüb Fazer putukaleiba ainult Soomes. „Teistesse riikidesse eksportimine võib osutuda keeruliseks, kuna Euroopa Liidu toiduteemalised määrused muutusid 2018. aasta alguses. Uue seaduse kohaselt ei ole võimalik teha riiklikke erandeid putukatoidu lubamiseks riikides, mis polnud eelmise aasta lõpus putukatoitu seadustanud,“ rääkis Juolahti.

Praegu on putukatoit lubatud vaid Soomes, Prantsusmaal, Austrias, Belgias ja Hollandis.

Pikemalt loe teemaveebist kaubandus.ee

Autor: Maarit Eerme, kaubandus.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077