• 16.03.18, 09:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Euroopa Liidus tehakse tööd akrüülamiidi sisalduse vähendamise nimel toidus

11. aprillil 2018 jõustub Euroopa Komisjoni määrus, millega kehtestatakse riskivähendusmeetmed ja võrdlusväärtused akrüülamiidi vähendamiseks toidus.
Määrus puudutab ka pagaritoodete tootjaid.
  • Määrus puudutab ka pagaritoodete tootjaid.
  • Foto: Terje Lepp
„Määruse eesmärk on tagada, et ettevõtted hakkaksid rakendama määruses kirjeldatud akrüülamiidi vältimise ja vähendamise meetmeid,“ ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev pressiteates. „Meetmed rakenduvad ettevõtetele proportsionaalselt olenevalt ettevõtte suurusest ja olemusest. Väikekäitlejatele ja ühe kaubamärgi või tegevuslitsentsi all tegutsevatele ettevõtetele kohalduvad lihtsustatud meetmed.“
Määruse nõuded kohalduvad ettevõtetele, kelle tegevusalaks on friikartulite ja muude frititud kartulitoodete, kartulikrõpsude, saia- ja leivatoodete, hommikusöögihelveste, valikpagaritoodete (küpsised, kuivikud, näkileivad, piparkoogid jm), kohvi, kohviasendajate ning imiku- ja väikelastetoitude tootmine. Määrus hõlmab ka majutus- ja toitlustusasutusi.
Akrüülamiidil on tuvastatud vähki tekitavad omadused ja seetõttu tuleks selle sisaldus toidus hoida madalal. Kuna paljud igapäevatoidud sisaldavad akrüülamiidi, siis ohustab see kõiki tarbijaid, kuid kehamassi arvesse võttes on lapsed kõige ohustatum vanuserühm.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Akrüülamiid tekib asparagiinist ja suhkrutest teatud madala niiskussisaldusega toitude  küpsetamisel või praadimisel temperatuuril üle 120 °C. Akrüülamiidi teket täielikult vältida ei ole võimalik, kuid selle sisaldust saab vältimise ja vähendamise meetmeid järgides vähendada.
Tähelepanu tuleb hakata pöörama tooraine valikule ja vältida üleküpsetamist. Toitlustajatel aitab õiget friikartulite värvi määrata värvikaartide kasutamine. Määruse jõustumise ajaks on Euroopa Komisjonil plaanis koostada selle rakendamist selgitav juhis.
Täpsemalt saate lugeda SIIT.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 12.12.25, 12:35
Tark energiamajandus peaks olema ettevõtete strateegiline valik
Energiaturg on murdepunktis. Taastuvenergia kiire kasv, võrkude piiratud läbilaskevõime ja desünkroniseerumine Venemaa elektrisüsteemist on viinud Eesti energiasüsteemi Euroopa sagedusalasse ja tänu sellele oleme ettearvamatu naabri elektrisüsteemist sõltumatud. Samas peame koos naabrite Läti, Leedu ja Soomega hoidma energiasüsteemi toimimas ja panustama rohkem varustuskindluse tagamiseks. Tuleb mitte ainult rääkida muutustest, vaid ehitada süsteeme, mis on juhitavad ja mis võimaldavad ettevõtetel uues reaalsuses raha teenida, riske vähendada ja energiat targalt juhtida.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele