12. märts 2018

Ida-Euroopa palkmajade tootjad suretavad Norras kohalikke tootjaid välja

Hobbiton OÜ tegevjuht Andrus Prangli enda ettevõtte ehitatud palkmaja ees.
Autor: Eiko Kink
Ida-Euroopa käsitööpalkmajade tootjad on Norras kohalikud tootjad põhimõtteliselt välja suretanud, ütleb käsitööpalkmajade ehitusega tegeleva Hobbiton OÜ tegevjuht Andrus Prangli.

Käsitööpalkmajade ehitusega tegelev Hobbiton OÜ käive kasvas möödunud aastal 1,5 korda. Tegevjuht Andrus Prangli leidis, et murrang seisneb põhiliste sihtturgude endi kasvus, mis möödunud aastal oli suur. Sellest ka nõudlus. Lisaks tõi Prangli välja suurema paindlikkuse võrreldes ekspordimaade kohaliku konkurentsiga. Samuti juba kiidetud soodsa hinnaklassi ja tasemel kvaliteedi, kirjutab Äripäev

„„Ida-Euroopa“ käsitööpalkmajade tootjad on Norras kohalikud tootjad põhimõtteliselt välja suretanud. Nende hulgast usume end täna suuresti lipulaevaks olevat. Hetkel kannab hästi vilja strateegiline koostöö Norra kõige tuntuma ja eksklusiivsema palkmajade müüjaga Laftekompaniet AS. Selle ettevõtte kliendid hindavad väga head disaini ehk arhitektuuri ja töö kvaliteeti, mitte ei otsi odavaimat toodet,“ märkis Prangli.

Eesti Puitmajaklastri projektijuht Lauri Kivili sõnul on lisaks teiste ettevõtjate nimetatud põhjustele soosinud hindade taskukohasust ka varasemate aastate kiire kasv. See on toonud puitmajasektorisse arvukalt uusi ettevõtteid, kelle peamine eksportturule sisenemise strateegia ongi parema hinna pakkumine. See on tekitanud sarnase olukorra üldehitussektoriga, kus peatöövõtjatel on lihtne vahetada partnereid.

„Meie tootjate jaoks tähendab see, et kliendi jõupositsioon ja tugev konkurents nii Eesti oma ettevõtete kui ka peamiste konkurentriikide tootjate vahel võimaldab majatootjaid üksteise vastu väga lihtsalt välja vahetada ning projekte vaidlustada. See paneb keerulisse olukorda paljud ennast varem turul kindlalt tundnud ettevõtted,“ kirjeldas Kivil.

Loe pikemat lugu Äripäevas

Autor: Lennart Käämer, Äripäev

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077