7. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Türgi tekstiilitootja investeeris Eestisse miljoneid

Aston Syntheticsi tehasehoone Nehatu tööstuspargis.
Foto: Andras Kralla
Tallinna kõrvale Nehatu logistikaparki on kerkinud tehasehoone, mis peidab endas Türgi üht kõige suuremat otseinvesteeringut Eestisse, Akinali Eesti laustekstiilitehast.

Türgis Gaziantepi linnas resideeruv Akinal on maailma üks suuremaid laustekstiili tootjaid, millel on kliente 50 riigis ja viiel kontinendil. Gaziantepis töötab Akinal Sentetik Tekstil tööstuskompleksis 200 000 ruutmeetril 1000 töötajat, Eesti on nende esimene laienemine välismaale, kirjutab Äripäev

"Kontsern alustas 2017. aasta lõpus uue investeeringuga Tallinna, kuhu kerkib 11 000 ruutmeetri suurune tootmishoone," ütles perefirma juht ja asutaja Saim Akinal. Akinalide perekonnaliikmetele kuuluv Aston Synthetics OÜ hakkab Tallinnas tootma laustekstiili beebitarvete, hügieeni- ja meditsiiniliste toodete tarbeks.

"Ühe tootmisliini tootmisvõimsus on 14 000 tonni tooteid aastas, tegemist on puhta ja keskkonnasõbraliku tootmisega, enamik veest kogutakse kokku, filtreeritakse ja lastakse uuesti tootmisse," rääkis Saim Akinal.

Tootmishoonesse ja esimesse tootmisliini investeeris Akinal 14 miljonit eurot, mis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul peaks olema suurim Türgi ettevõtte otseinvesteering Eestisse, kui mitte piirkonda, arvestades, et möödunud aasta kolmanda kvartali seisuga oli Eestis Türgi otseinvesteeringuid 7,7 miljoni euro eest. Samas peab arvestama, et piirkonnas võib olla ka teisi Türgi investeeringuid, mis on tehtud kuskil mujal registreeritud juriidiliste kehade alt, lisati ministeeriumist. 

EASi välisinvesteeringute keskuse juhi Allan Seliranna sõnul on Türgi tehas hea näide sellest, kuidas ühtegi sektorit ei saa Eestisse kutsumisel pidada liiga odavaks või Eesti konkurentsivõimele kättesaamatuks.

Nehatu tööstusparki kerkiva tehase kohta ütles Selirand, et mitmekümne miljoni euroses tehases töötab ühel liinil ühes vahetuses kõigest seitse inimest. „Vanasti tähendas 10–20miljonine investeering liini ikkagi 100–150 töötajat, tänapäeval liigutavad operaatorid minimaalselt, kõik on automaatne,“ lisas ta.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Kristjan Pruul, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077