Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus rapsitehas sai nurgakivi

Farm In Productions OÜ õlikultuuride töötlemise tehasele pandi nurgakivi.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Täna pandi pidulikult nurgakivi Farm In Productions OÜ õlikultuuride töötlemise tehasele. Tehas ehitatakse Järvamaale Imaverre. Nurgakivi olid tulnud panema ühistu liikmed ja ka maaeluminister Tarmo Tamm.

Uue tehase näol on tegu Eesti piimatootjate ühisprojektiga, kuhu asutajaliikmetena panustavad investeeringutega Eestimaa Piimatootjate Ühistu, piimandusühistu E-Piim, Saaremaa Piimaühistu, Rakvere Piimaühistu ja Metsaküla Piim AS. Tööstuse projekti on osakapitali investeerinud lisaks veel 11 põllumajandustootjat, vahendas põllumajandus.ee.

Projekti toetatakse ka Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ligi 2 miljoni euroga. Tehase rajamise eeldatav maksumus saab olema 8 miljonit eurot. 

Uues tehases hakatakse tootma rapsiseemnest rapsikooki ja rapsitoorõli. Aastas suudab tehas töödelda 42 000 tonni rapsiseemet. Valitud pressimistehnoloogiaga on võimalik töödelda ka teisi Eestis kasvatatavaid õlikultuure nagu lina, kanep ja sojauba.

Õlikultuuride töötlemise tehas ehitatakse 1,8 hektarile ja esimene etapp, 15 000 tonni mahutav teraviljahoidla, peab valmis olema 2018. aasta saagikoristuseks. 

Tehast rajab ehitusettevõte Wesico Project OÜ.

Tulundusühistu Farm In ja Farm In Productions OÜ juhatuse liige Urmas Pallon sõnas nurgakivi panekul, et see protsess, milleni nüüd ühiselt on jõutud, kestis pea kolm aastat ja kõik see, mis selleks teha tuli, on olnud keeruline ja pakkunud palju väljakutseid. Ka oli ta täna külastanud Imavere Piimandusmuuseumit ja leidnud sealt toreda fakti. „110 aastat tagasi, 6. veebruaril, loodi siinsamas Imaveres esimene piimaühistu. Ju siis on see paik ühistegevuse jaoks soodne,“ tõi Pallon välja huvitava fakti.

Loe pikemalt teemaveebist põllumajandus.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077