27. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: nafta hind tipus, bensiin ja diislikütus kallinevad

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: külm ilm tõstab USAs maagaasi hinda; tsingi hinnatõus peaks jätkuma; Trump pani kulla kiirele hinnatõusule piiri ette; nafta hind tõusis kolme aasta tippu, bensiin ja diislikütus kallinevad.

Külm ilm USAs tõstab maagaasi hinda

Tavapärasest külmemad jaanuarikuu temperatuurid on pannud maagaasi hinnad kiiresti tõusma, vahendab MarketWatch.

Maagaasi hind tõusis sellel nädalal 8,1 protsenti, 3,45 dollarini ühe Briti soojusühiku kohta (bru). Vahepeal kauples maagaas ka 3,62 dollari juures, mis on viimase aasta kõrgeim tase, selgub FactSeti andmetest.

„Külmade ilmade risk on kasvanud, investorid likvideerivad langustele panustavaid positsioone ja hooajaline nõudlus on tugev. Ka varude prognoose on vähendatud ning rekordiline eksport on viinud turu järsult kõrgemale,“ kirjutasid investeerimisfirma TFS Energy analüütikud kolmapäeval. „Samas oodatakse, et tootmine siiski kasvab ning idas peaks järgmisel nädalal ilm veidi pehmemaks minema. See võib hinnatõusu takistama hakata.“

Varude vähenemine on viimasel ajal olnud märgatav. Praegu on pakkumine viie aasta keskmisest 12 protsenti madalam. Energia ja Informatsiooni Administratiooni iganädalane maagaasi raport ilmub neljapäeval.

Jaanuaris on maagaasi hind tõusnud juba 18 protsenti.

Tsingi hinnatõus peaks jätkuma

Analüüsifirma Wood Mackenzie teatas, et tsingi kaevanduste sulgemine ja Glencore’i strateegilised kärped on ülemaailmsed varud väga madalale viinud, vahendab mining.com.

See peaks aga tähendama, et tsingi hinnatõus jätkub. Raportist selgub, et 2017. aasta langesid tsingivarud kolmandiku võrra, 1,8 miljoni tonnini. Selle kogusega saaks katta maailma tsingivajaduse 47 päeval.

„Teise kvartali lõpuks langeb see arv alla 40 päeva, mis on kriitiliselt madal tase,“ teatasid Mackenzie analüütikud. See peaks nende hinnangul viima hinna selle aasta kolmandaks kvartaliks 4000 dollarini tonnist.

Tsingi hind tõusis sellel nädalal 2,7 protsenti, 3468 dollarini tonnist.

Teistest toorainetest kallines vase hind 0,9 protsenti ja tina lisas 4,8 protsenti. Kummagi tonn maksab vastavalt 7139 ja 21 420 dollarit. Nikkel tõusis lausa 8,6 protsenti ning tonn maksab 13 686 dollarit.

Trump pani kulla kiirele hinnatõusule piiri ette

Kulla hind hakkas sellel nädalal järsult tõusma ning jõudis viimase aasta kõrgeima tasemeni, sest Donald Trumpi valitsuse liige andis oma kommentaaridega mõista, et temale nõrgem dollar sobib, vahendab MarketWatch.

Kulla hind tõusis nädalaga 1 protsendi, 1347 dollarini untsist. Hõbe kallines 1,3 protsenti ja unts maksab 17,28 dollarit. Kolmapäeval sulgus kuld 1356 dollaril untsist, mis on kõrgeim tase alates 2016. aasta septembrist, selgub FactSeti andmetest. Ka börsil kaubeldavad fondid, mis järgivad kullakaevandusaktsiate käekäiku, kallinesid. Suurimad sellised fondid on SPDR Gold Shares ja VanEckVectors Gold Miners-

Kulla hinnatõus hoo sisse kolmapäeval, sest USA rahandusminister Steve Mnuchin ütles, et tema dollari nõrgenemise pärast ei muretse. Maailma Majandusfoorumil esinenud Mnuchin nentis, et odav dollar on hoopis hea, sest see tekitab kaubanduses võimalusi juurde.

Tõsi, neljapäeva õhtul hakkas kuld uuesti kiiresti odavnema, sest Donald Trump ütles, et talle meeldib hoopis tugev dollar.

ICE dollariindeks, mis mõõdab dollari käekäiku 6 suurima rivaali suhtes, kukkus kolmapäeval 1 protsendi, 89,3 punktini. Viimati kauples indeks 90 punkti tasemest madalamal 2014. aasta detsembris. Kuld ja dollar liiguvad tihtipeale vastassuunaliselt, sest dollari nõrgenemisel muutub väärismetall teiste valuutade kasutajate jaoks atraktiivsemaks.

Nafta hind tõusis kolme aasta tippu

Nafta hinnad tõusid täna kolme aasta kõrgeima tasemeni, sest USA naftavarud on jätkuvalt langemas ning dollar odavneb, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta kallines nädalaga 2,9 protsenti ja Brent lisas 2,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 65,28 ja 70,13 dollarit. Brent ületas vahepeal ka 71 dollari taseme. Mõlemad kauplesid nii kõrgel viimati 2014. aasta detsembris.

Energia ja Informatsiooni Administratsioon (EIA) teatas kolmapäeval, et USA naftavarud langesid 19. jaanuariga lõppenud nädalal 1,1 miljoni barreli võrra.

„USA naftavarud on viimase 10 nädala jooksul vähenenud 47 miljoni barreli võrra, mis on viimast hinnatõusu palju toetanud,“ kirjutasid Sevens Reporti analüütikud.

Ühendriikide naftatootmine võib peagi ületada uue verstaposti

Samas selgus EIA andmetest, et Ühendriikide päevane naftatootmine kasvas 128 000 barreli võrra, 9,878 miljoni barrelini. Mõned analüütikud ütlevad, et see võib hinnatõusule lae ette panna.

„Ühendriikide tootmine läheneb kiiresti 10 miljoni piirile (päevane tootmine) – oodatakse, et selle taseme ületamisel tekivad kauplejate seas negatiivsed meeleolud,“ ütlesid Sevens Reporti kauplejad.

Kindlasti on naftale hoogu juurde andnud ka dollari nõrgenemine. Kui dollar odavneb, siis muutub nafta teiste valuutade kasutajate jaoks atraktiivsemaks.

95 Rotterdami bensiini hind kallines nädalaga 4,8 protsenti, 679 dollarini tonnist. Diislikütuse hind tõusis 3,3 protsenti, 633,25 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077