Autor: Tööstusuudised.ee • 24. jaanuar 2018

Eesti Gaasi gaasimüük mullu langes

Ants Noot
Autor: Raul Mee
2017. aastal müüs Eesti Gaas kokku 440 mln m³ gaasi, aasta varem müüdi 489 mln m³.

Ärikliendid ostsid 2017. aastal 382 mln m³ gaasi, aasta tagasi 430 mln m³ gaasi. Kodutarbijad ostsid lõppenud aastal üle 57 mln m³  ja sellele eelneval aastal 59 mln m³ gaasi. 

„Gaasi müügi langus on seotud nii üldise gaasitarbimise vähenemise kui ka ilmastikutingimustega,“ kommenteeris tulemusi Eesti Gaasi juhatuse esimees Ants Noot pressiteates.

Kuna riigi poliitika soosib kaugkütte levikut ja soojatootmises puidu põletamist, siis gaasi kasutus kaugküttes on vähenenud. Lisaks oli riigi ilmateenistuse andmetel möödunud aasta keskmisest soojem ja sajusem. „Tavapärasest soojemad olid jaanuar, märts ning kõik aasta lõpukuud alates septembrist. Teisisõnu suurem aeg kütteperioodist, mis mõjutas otseselt soojatootmise vajadust ja seetõttu ka müüdavaid gaasikoguseid,“ lisas Noot. Kokku langes Eesti gaasitarbimine 2017. aastal 5,3%.

Samal ajal tegi kasvuhüppe Eesti Gaasi surumaagaasi (CNG) müük, mille tarbimine suurenes aastaga 44%.  Kui 2016. aastal müüs ettevõte 4,5 mln m³, siis mullu juba 6,5 mln m³ surugaasi. „Surumaagaasi müüginumbrites peegeldub kahe uue tankla avamine Pärnus Savi tänaval ja Tallinnas Gaasi tänaval,“ rääkis Noot. „Lisaks muutuvad ka inimesed järjest teadlikumaks ja valivad CNG-auto nii madalamate kütusekulude kui puhtama elukeskkonna kaalutlustel,“ lisas ta. Eesti Gaas avab lähiajal veel ühe tankla Tallinna kesklinnas Tehnika tänaval, töös on Rakvere, Viljandi ja Jõhvi tankla rajamine. „Meie ülesanne on ehitada kliendile mugav tanklakett, mis tooks tänavatele järjest enam keskkonnasõbralikke gaasiautosid,“ sõnas Noot.

Elektrit müüs Eesti Gaas möödunud aastal 50 GWh, eelneval aastal 14 GWh. Aasta võrdluses on elektri müügikogus kasvanud 3,5 korda. „Elektriklientide arvu kasv on rõõmustav tendents. Kui eelmise aasta alguses oli Eesti Gaasi portfellis 4100 elektritarbijat, siis käesolevaks ajaks on nende arv üle kahe korra kasvanud,“ lausus Noot.

Möödunud aastal alustas Eesti Gaas ka veeldatud maagaasi ehk LNG müüki. Aastaga punkerdati Tallinki laevale Megastar 12300 tonni LNG-d, mis torugaasi ühikuteks teisendatult teeb ligi 18 mln m3.

AS Eesti Gaas on Eesti suurimaid ja kogenumaid energiafirmasid. 

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077