12. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: Brenti toornafta ületas 70 dollari piiri

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Investorid viivad raha tööstusmetallidesse ja naftasse; Gundlach: toorainetel on ees hea aasta; Bank of China International: vask ja kuld tõusevad; Brenti toornafta ületas 70 dollari piiri, diisli ja bensiini hind kallinevad.

Investorid viivad raha tööstusmetallidesse ja naftasse

Tööstusmetallid ja nafta on viimase paari kuu jooksul tublisti kallinenud ja investorid arvavad, et tõus jätkub, vahendab Bloomberg.

Toorainetega seotud väärtpaberitesse investeeriti detsembris kokku 311 miljardit dollarit, mis on viimase nelja aasta kõrgeim tase, selgub Barclays Plc andmetest. Neto sissevool oli 3,4 miljardit dollarit.

„Mitmete regioonide tööstuse kindlustunde paranemine aitab nõudlust toorainete järele tõsta,“ ütles Barclays panga analüütik Warren Russell. „Majandusaktiivsus peaks tugev püsima ka 2018. aastal.“

Viimase paari kuuga on kaevandusfirmasid kajastav börsil kaubeldav fond SPDR Metals & Mining kallinenud lausa 20 protsenti. Paljude arvavad, et tõus jätkub. Korrelatsioon tööstustoorainetega on küllaltki suur.

Gundlach: toorainetel on ees hea aasta

Miljardärist võlakirjainvestor Jeffrey Gundlach arvab, et toorainetest võib sellel aastal kujuneda üks parimaid investeeringuid. Põhjus peitub tema sõnul selles, et toorained hakkavad kiiresti kallinema just majandustsükli lõpufaasis.

„Ma arvan, et toorained pakuvad 2018. aastal väga head tootlust,“ ütles Gundlach eelmise nädala teisipäeval. „Toorained hakkavad majandustsükli hilises faasis väga kiiresti tõusma.“

Gundlach tõi välja, et toorainehindade ja majandussurutiste puhul on näha selget korrelatsiooni. „Enne igat majandussurutist alates 1970. aastast tõusid toorained väga suurelt,“ ütles DoubleLine Capitali investeeringute juht. Ta soovitab investoritel osta paljusid tooraineid korraga ning eraldi investeerimist võiks vältida.

Gundlach ütleb, et toorained on võrreldes aktsiatega rekordiliselt madalal tasemel, mis viitab asjaolule, et uus tsükkel võib peagi alata (vt. allpool olevat graafikut).

Bank of China International: vase ja kulla hind tõusevad

Bank of China Internationali analüütikud ütlesid, et kullal ja vasel on veel ruumi kallinemiseks, vahendab Bloomberg.

Selle aasta kolmandas kvartalis peaks vase keskmine hind olema 7500 dollarit tonnist ja kullal 1400 dollarit untsist, kirjutasid analüütikud sellel nädalal avaldatud raportis.

„Maailmas on majanduskasv hea, USA dollar on nõrk ning võlakirjade hinnad langevad. Aktsiahinnad on aga väga kõrged ja selle tõttu pakuvad toorained head võimalust,“ teatasid nad.

Kui vaadata tooraineid eraldi, siis vask odavnes sellel nädalal 0,8 protsenti, 7132 dollarini tonnist. Viimasel ajal on punase metalli hind aga tublisti tõusnud. Kuld tõusis 0,8 protsenti, 1328 dollarini untsist.

Tsingi tonnihind tõusis 1,3 protsenti ja tina lisas 2 protsenti. Kummagi tonnihind maksis reedeks vastavalt 3405 ja 20 245 dollarit. Alumiinium odavnes 3,5 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 2172 dollarit. Nikli hind langes 0,3 protsenti, 12 606 dollarini tonnist. Hõbeda untsihind kukkus 0,6 protsenti, 17,06 dollarini.

Brenti toornafta ületas 70 dollari piiri

OPECi tootmispiirangud ja USA naftavarude jätkuv kahanemine viisid Brenti väärtuse üle tüki aja taas 70 dollari piirist kõrgemale, vahendab Bloomberg.

Brenti toornafta futuuride hind tõusis neljapäeval 70,23 dollarini barrelist. Viimati oli hind nii kõrge 2014. aasta 4. detsembril. Nädala lõikes tõusis Brent 2,4 protsenti ja WTI lisas 3,2 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 69,01 ja 63,34 dollarit.

Naftakauplejad võivad musta kulla kallinemise eest tänada OPECi liikmeid ja teisi naftariike, kelle kehtestatud tootmispiirangud on hakanud viimaks vähendama USA kildanafta tõttu tekkinud tooraine ülepakkumist. USA naftavarud kahanesid eelmisel nädalal 4,95 miljoni barreli võrra. Tegemist oli juba kaheksanda järjestikuse langusega.

Samal ajal toetavad hinnatõusu ka Iraani ja Venezuela poliitilised pinged, mis kujutavad ohtu sealsele tootmisele.

Samas kätkeb nafta hinnatõus ka endas ohte. Hiljuti teatas Iraani naftaminister, et üle 60 dollarine Brenti hind võib anda USA kildanafta tootjatele põhjuse oma mahtusid kiiresti suurendama hakata.

Koos naftaga kallines ka bensiin. Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 4,5 protsenti, 654 dollarini tonnist. Diislikütuse tonnihind on 618,5 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077