Autor: Tööstusuudised.ee • 30. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: tööjõuturu olukord on pingeline

Ülo Kaasik konverentsil "Tööstuse Äriplaan 2018".
Foto: Raul Mee
Eesti tööjõuturu olukord on endiselt pingeline, hoiatas Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik täna toimuval konverentsil "Tööstuse Äriplaan 2018".

Suurem osa ettevõtetest soovib jätkuvalt töötajaskonda laiendada, mis tähendab, et neil on tuleviku osas kindlustunne, rääkis Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik täna toimunud Äripäeva teemaveebi tööstusuudised.ee korraldatud konverentsil „Tööstuse Äriplaan 2018“.

Kaasik lisas, et tööjõudu on aina keerulisem leida ning kui vaadata keskmise palga kasvu ja teisi indikaatoreid, on kasvutrend 7-8 protsenti. „See on mõnes mõttes ohtlik, sest tõstab tootmises sisendhindu,“ märkis ta.

„Näeme järjest rohkem töökohtade vahel liikumist. Kui ettevõtetel on töötajaid puudu, siis see hakkab töötajate liikumist võimendama,“ ütles Kaasik. „Trend, mida tahaksime ka näha ja mis kipub ka nii olema, on see, et inimesed liiguvad ettevõtetesse, mis on tootlikumad ja võimelised palka maksma. Kui ettevõte ei leia inimesi, siis on küsimus, kui suur on ettevõttes palk?“

Tööjõuturu olukord on pingeline, rahvastik ja tööealine elanikkond väheneb, hoiatas Kaasik. Kui vaadata palgataset, kus me Euroopas asume, siis oleme jätkuvalt allpool. „Arenguruumi on palju. Võib öelda, et palgakasvu protsess on kiire ja kui ettevõte ei suuda seda välja kanda, siis on see riskantne,“ ütles Kaasik ja lisas, et samas on praegu keeruline näha, mis põhjustaks kiire languse.

Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik märkis veel, et Eesti võib rikastele Euroopa riikidele järele jõuda, kui suudaks tagada 3-protsendise majanduskasvu. „Kui suudaksime tagada 3 protsenti kasvu, siis jõuaksime rikastele riikidele järele. Meil on võimalus kiiremini järele jõuda,“ leidis Kaasik.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077