Autor: Tööstusuudised.ee • 28. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtlussektori kasum vähenes, suurimaid panustajaid oli töötlev tööstus

Suure kasumi kasumisse andis töötlev tööstus.
Foto: Raul Mee
Ettevõtlussektori kogukasum oli 2017. aasta III kvartalis 787 miljonit eurot, mida on 8% vähem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid ehituse, põllumajanduse ja töötleva tööstuse tegevusala ettevõtted.

2016. aasta III kvartaliga võrreldes vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid ehituse, põllumajanduse ja töötleva tööstuse tegevusala ettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim hulgikaubandus- ja kinnisvaraettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2017. aasta III kvartalis kaupu ja teenuseid 13,9 miljardi euro eest ehk 10% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubanduse ja töötleva tööstuse tegevusala ettevõtetel, kelle müügitulu kasvas möödunud aasta III kvartaliga võrreldes vastavalt 7% ja 5%. Enim suurenes müügitulu aastaga veevarustuse, kanalisatsiooni ning jäätme- ja saastekäitluse tegevusalal.

Ettevõtete kulud olid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 11%, sh tööjõukulud 9% suuremad. Hõivatute arv kasvas aastaga 3% ja töötatud tundide arv 2%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5800 eurot kvartalis, jäädes samale tasemele nagu 2016. aasta III kvartalis.

2017. aasta III kvartalis investeerisid ettevõtted 477 miljonit eurot, mida on 2% vähem kui aasta varem samal ajal. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, energia, kaubanduse ning veonduse ja laonduse tegevusala ettevõtted, kes kokku tegid üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. 2016. aasta III kvartaliga võrreldes suurenesid investeeringud ehitistesse, arvutisüsteemidesse ning masinatesse ja seadmetesse. Vähenesid investeeringud transpordivahenditesse ja maasse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077