5. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduainetööstus sai hoo sisse

Juustuladu.
Foto: Harro Puusild
Maaeluministeeriumi hinnangul läks Eesti toiduainetööstusele esimene poolaasta hästi, seda toetasid nii üldine tugev majanduskasv kui tõusvad toiduhinnad.

Toiduainetööstuse toodangu väärtus esimesel poolaastal ulatus 740 miljoni euroni. Seda oli võrreldes eelmise aasta sama ajaga 7 protsenti rohkem, kirjutas maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna nõunik Eveli Naaris ministeeriumi ajaveeebis.

Müügitulu teenis toiduainetööstus kuue kuuga 933 miljonit eurot, mida on 9 protsenti rohkem kui aasta varem. Kulud kasvasid samal ajal 5 protsenti ja jõudsid 874 miljoni euroni.

Topeldas kasumit

Kuna kulud olid tuludest väiksemad, kasvas ka kasum – täpsemalt see enam kui kahekordistus, kasvades 134% ja jõudes 59 miljon euroni. Tegevusharude lõikes oli aastaga suurim kogukasumi kasv pagari-, piima-, puu- ja köögivilja ning joogitööstuse ettevõtetes. Kasum vähenes enim liha- ja kalatööstuses.

Toidufirmade tööviljakus ehk puhas lisandväärtus töötaja kohta on samuti üles liikunud, tõustes 26% võrra ehk 12 000 euroni töötaja kohta. Suurima kasvu tööviljakuses saavutasid piima-, loomasööda-, puu- ja köögivilja ning kalatööstuse ettevõtted, märkis Naaris.

Kui võrrelda Eesti toidu- ja joogitööstuste tööviljakuse näitajat ELi keskmise ja meie naaberriikide omaga, siis viimastel Eurostatist saadaolevatel andmetel, mis käivad 2014. aasta kohta, on Eestis olukord tunduvalt parem kui Lätis ja Leedus, aga siiski on tööviljakus pea kaks korda väiksem ELi riikide keskmisest ning kaugel maas Saksamaast, Soomest ja Rootsist, tõdes Naaris.

"Seega on Eesti ettevõtete jaoks jätkuvalt oluline panustada tootlikkuse ja lisandväärtuse kasvu läbi uudsete lahenduste kasutusele võtmise ja tootmistehnoloogia uuendamise," rõhutas maaeluministeeriumi analüütik.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077