Autor: Tööstusuudised.ee • 2. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Plasmatehnoloogia – kas puidutööstuse tulevik?

Puit.
Foto: Raul Mee
Väimelas asuvas kompetentsikeskuses TSENTER alustasid tööd kaks noort teadlast Tšehhist Masaryki Ülikoolist. Doktorikraadiga füüsikud Oleksandr Galmiz ja Zlata Tučekova uurivad plasmatehnoloogia kasutusvõimalusi puiduvaldkonnas.

TSENTRI juhi Kalev Kaarnasõnul on välisteadlaste kaasamise eesmärgiks tuua puidusektorisse uusi tehnoloogiaid, et ettevõtted saaksid paremini lahendada tootmises ettetulevaid kitsaskohti. Üks tulevikuvõimalustest on puidu töötlemine plasmatehnoloogia abil, et muuta puidu pinda rohkem vett hülgavaks või vett imavaks.

Tšehhi ülikooli teadlased on TSENTRISSE tulnud oma masinapargiga, et teha erinevaid katsetusi terrassiõlide, peitside, oksakruntide ja puiduliimidega. Katsete eesmärk on saavutada kvaliteetsemaid tulemusi väiksema vaevaga. Samuti teevad teadlased katseid termopuiduga - testide eesmärk on parandada veeimavust ja muuta termopuit hooldusvabamaks. Tšehhi teadlaste sõnul on täiesti reaalne, et plasmatehnoloogiat võiks näiteks 3 aasta pärast puidutööstuses kasutada – see aitab toota kvaliteetsemad ja odavamaid tooted ning tähtsal kohal on keskkonnasõbralikkus.

Võrumaa Kutsehariduskeskuse juurde kuuluv Puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskus TSENTER teostab uuringuid koostöös Tartu Ülikooli teadlastega. TSENTRIS viiakse läbi 2-nädalane katseseeria, seejärel toimub täiendav testimine Masaryki Ülikoolis.

 

Järgneb intervjuu Oleksandr Galmizi ja Zlata Tučekov?ga:

 

Zlata ja Oleksander, olete siin teist päeva, kuidas te ennast TSENTRIS tunnete?

 Oleksandr ja Zlata: Oleme mõlemad harjunud elama suurlinnades, kus kõik on 5 minuti kaugusel. Siin tunduvad kõik vahemaad pikad ja kohad väikesed – kogu aeg peab keegi meid auto peale võtma ja sõidutama. Aga TSENTER tundub olevat väga huvitav keskus, selline võiks ka Tšehhis olla.

Töötate mõlemad Masaryki Ülikoolis, aga kust te pärit olete?

Oleksandr: Olen pärit Ukrainast ja kõik mu sugulased on seal, aga elan ja töötan Brnos Masaryki Ülikoolis juba 7 aastat.: Olen pärit Slovakkiast, elanud Bratislavas ja enne seda väikelinnas. Brnos elan teist aastat, aga kuna kaitsesin seal ka oma doktoritöö, siis olen linnaga harjunud.

Zlata

Mida planeerite TSENTRIS teha?

Oleksandr: Peamine eesmärk on tõestada, et puidu töötlemine plasmaga aitab tõsta tootlikkust ja vähendada kulusid. See on kasulik mõlemale poolele, nii TSENTRILE kui ka meile, loob palju võimalusi koostööks ja annab kogemusi. Plaan on teha sellealast teadustööd ja avaldada artikkel teadusajakirjas.: Lisaks on eesmärk muuta tootmist loodussõbralikumaks ja seda arvestatakse katsete läbiviimisel.

Zlata

Kas puidu töötlemist plasmaga on ka varem katsetatud?

Zlata: Plasmatehnoloogia on patendeeritud juba 1991. aastal ja seda tehnoloogiat ning polümeere kasutatakse praegu ka tööstuses, kus plasmaga kaetakse suuri pindu. Bratislava ülikoolis on 6 aastat tagasi tehtud teste ka puiduga, aga need olid pilootkatsed. Praegu on plaan minna sügavale, teha uusi katseid, et seda praktikas kasutada. TSENTRIS viime läbi ühe katseseeria ja Brnos teeme veel täiendavad testid (Märkus: Zlata ja Oleksandr on TSENTRIS 2 nädalat).: On täiesti reaalne, et plasmatehnoloogiat võiks näiteks 3 aasta pärast puidutööstuses kasutada. Plasmatehnoloogia märksõnad on:

Oleksandr

– kvaliteetsemad tooted– odavamad tooted– keskkonnasõbralikud tooted

Intervjuu autor: Hille Lillemägi, TSENTRi turundusjuht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077