Autor: Tööstusuudised.ee • 20. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB Grupi müügitulu ja tellimused kasvasid teises kvartalis

ABB peakontor
Foto: ABB
ABB Grupi müügitulu kasvas teises kvartalis 1 protsendi võrra. Tellimused, sealhulgas baastellimused kasvasid 3 protsenti.

ABB Grupi müügitulu langes teises kvartalis 8,5 miljardi dollarini, võrreldes eelmise aasta samas kvartalis näidatud 8,7 miljardi dollariga, mis tähendas 3-protsendilist langust, ent võrreldavuspõhiselt 1-protsendilist tõusu.

Ettevõte sai tellimusi 8,3 miljardi dollari eest, mis on numbriliselt samaväärne aastatagusega, kuid võrreldavuspõhiselt 3 protsenti rohkem. Ka baastellimused (alla 15 miljoni dollari) kasvasid 3 protsenti. Tellimused tervikuna kasvasid kõigis regioonides.

Operatiivne tegevuskasum enne intresse, makse ja immateriaalse põhivara kulumit (EBITA) langes 7 protsendi võrra (võrreldavuspõhiselt 5 protsendi võrra) 1 miljardi dollarini.

Ettevõtte puhaskasum kasvas oluliselt, 29 protsenti, 525 miljoni dollarini, kuid baasaktsiakasum (EPS) langes 15 protsenti, 0,30 dollarini aktsia kohta.

ABB äritegevuse rahavoog kukkus 57 protsenti, 467 miljoni dollarini.

Ettevõtte portfelllihalduse seisukohast olid olulisemad ettevõtte B&R ülevõtmistehingu lõpetamine ja firma KEYMILE ülevõtmistehingu alustamine, mis viiakse lõpule kolmandas kvartalis.

„ABB  kasv jätkus teises kvartalis, suutsime seatud eesmärgid täita,“ ütles ABB Grupi tegevjuht Ulrich Spiesshofer. „Tellimuste kasv oli laiapõhjaline kõigis piirkondades. Meie pakutava juhtiva digitaalse platvormi, ABB Ability kasutamine on tõusuteel ja hakkab soodustama ettevõtte majanduskasvu.“

„Hea tulemuse tegid kvartalis elektrivõrkude ja tööstusautomaatika divisjon,“ lisas Spiesshofer. „Elektrifitseerimisseadmete ning robootika ja ajamite divisjon parandasid samuti tulemust, mis ei suutnud siiski täielikult kompenseerida toormehindade tõusu ja ületootmist. Oleme siiski kasvuga rahul, eriti robootika ja ajamite valdkonnas ning jätkuvalt keskendunud tellimuste operatiivsele täitmisele ja kulubaasi parandamisele.“

ABB on üks tehnoloogialiidritest elektrifitseerimisseadmete, robootika ja ajamite, tööstusautomaatika ja elektrivõrkude alal ning pakub teenuseid tehnovõrkude, tööstuse ning transpordi ja taristu valdkonnas. Enam kui 125-aastase ajalooga kujundab ABB täna tööstusliku digiteerimise tulevikku ning juhib energeetika- ja neljanda tööstusrevolutsiooni arenguid. ABB tegutseb enam kui sajas riigis ja annab tööd ligikaudu 132 000 inimesele. 

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: müük (seadmed, süsteemid, korrashoiuteenused, projektid), tootmine (mootorid, generaatorid, ajamid, taastuvenergiaseadmed, elektrikilbid, komplektalajaamad) ja äriteenused (raamatupidamis-, tarneahela juhtimis- ja personaliteenused ABB Grupi ettevõtetele). 25 tegevusaasta jooksul Eestis on ABB pälvinud viis korda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt välja antava „Aasta Välisinvestori“ auhinna ning korra Eesti parimale ettevõttele määratava „Ettevõtluse Auhinna“.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077