Euroala majanduskasv oodatust kiirem, esikohal Läti

Läti lipp.
Läti lipp.

Euroala majandus kasvas esimeses kvartalis eelnenud kvartaliga võrreldes 0,6% teatas täna Eurostat.

See on kiirem kasv kui varem antud esialgne hinnang 0,5%. Aasta baasil kasvas euroala SKP 1,9%.

Kasvu vedasid sisetarbimine ja investeeringud.

Kvartali baasil oli euroala riikidest kõige kiirem kasv Lätis, järgnesid Sloveenia ja Leedu. Ka Soome majanduskasv oli kiirem kui Eestis. Aasta baasil oli kiireim kasv Sloveenias, järgnesid Balti riigid Leeduga eesotsas.

Kahe suurima riigi Saksamaa ja Prantsusmaa SKP kasvas aasta baasil vastavalt 1,7% ja 1%. Itaalia SKP kasvas 1,2%.

Oodatust parem kasvunumber tuleb päeval, mil Euroopa Keskpank arutab oma väljasõiduistungil Tallinnas, kas euroala toibuv majanduskasv nõuaks juba muutusi ka keskpanga ülilõdvas rahapoliitikas. Suuremaid muudatusi tänaselt nõupidamiselt ei oodata, küll aga kuulatakse hoolega, kas muutub midagi sõnastuses, kuidas keskpank euroala majanduse praegust olukorda kirjeldab. Need oleksid esimesed märgid, et poliitika muutus on terendamas.

„Oodatust kõrgem kasvunumber on hea uudis, kuid siiski mitte nii hea, et tuua kaasa poliitika muutus, mida hoiab tagasi (nõrk – toim.) inflatsiooni prognoos,“ kommenteeris Bloombergile Scotiabanki inflatsiooni ja intressimäärade strateeg Frederic Pretet. „Euroala on alustanud aastat hoogsalt ja nende numbrite pealt, mis me näinud oleme, võib prognoosiida sama jätkumist ka teises kvartalis.“

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi on möönnud majanduskasvu tugevnemist, kuid osutanud viimastel nädalatel korduvalt sellele, et inflatsioon on alles liiga nõrk, et keskpanga stiimulit koomale tõmmata. Täna avaldab keskpank uue majandusprognoosi ning informeeritud allikate andmeil on keskpank selles oma lähiaastate inflatsiooniprognoose kärpinud, oodates keskmiselt 1,5%  suurust hinnatõusu tempot. Keskpanga soovitud inflatsioonitase on veidi allpool kahte protsenti.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara