8. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroala majanduskasv oodatust kiirem, esikohal Läti

Läti lipp.
Foto: Raul Mee
Euroala majandus kasvas esimeses kvartalis eelnenud kvartaliga võrreldes 0,6% teatas täna Eurostat.

See on kiirem kasv kui varem antud esialgne hinnang 0,5%. Aasta baasil kasvas euroala SKP 1,9%.

Kasvu vedasid sisetarbimine ja investeeringud.

Kvartali baasil oli euroala riikidest kõige kiirem kasv Lätis, järgnesid Sloveenia ja Leedu. Ka Soome majanduskasv oli kiirem kui Eestis. Aasta baasil oli kiireim kasv Sloveenias, järgnesid Balti riigid Leeduga eesotsas.

Kahe suurima riigi Saksamaa ja Prantsusmaa SKP kasvas aasta baasil vastavalt 1,7% ja 1%. Itaalia SKP kasvas 1,2%.

Oodatust parem kasvunumber tuleb päeval, mil Euroopa Keskpank arutab oma väljasõiduistungil Tallinnas, kas euroala toibuv majanduskasv nõuaks juba muutusi ka keskpanga ülilõdvas rahapoliitikas. Suuremaid muudatusi tänaselt nõupidamiselt ei oodata, küll aga kuulatakse hoolega, kas muutub midagi sõnastuses, kuidas keskpank euroala majanduse praegust olukorda kirjeldab. Need oleksid esimesed märgid, et poliitika muutus on terendamas.

„Oodatust kõrgem kasvunumber on hea uudis, kuid siiski mitte nii hea, et tuua kaasa poliitika muutus, mida hoiab tagasi (nõrk – toim.) inflatsiooni prognoos,“ kommenteeris Bloombergile Scotiabanki inflatsiooni ja intressimäärade strateeg Frederic Pretet. „Euroala on alustanud aastat hoogsalt ja nende numbrite pealt, mis me näinud oleme, võib prognoosiida sama jätkumist ka teises kvartalis.“

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi on möönnud majanduskasvu tugevnemist, kuid osutanud viimastel nädalatel korduvalt sellele, et inflatsioon on alles liiga nõrk, et keskpanga stiimulit koomale tõmmata. Täna avaldab keskpank uue majandusprognoosi ning informeeritud allikate andmeil on keskpank selles oma lähiaastate inflatsiooniprognoose kärpinud, oodates keskmiselt 1,5%  suurust hinnatõusu tempot. Keskpanga soovitud inflatsioonitase on veidi allpool kahte protsenti.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077