Autor: Tõnu Mertsina • 2. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstussektori tegelik tootmismahu kasv aprillis aeglustus

Tõnu Mertsina.
Foto: Raul Mee
Tööpäevadega korrigeeritud andmetel kasvas tööstussektori tootmismaht aprillis 10%, sealhulgas töötleva tööstuse tootmismaht oli 8%. Ilma tööpäevade arvuga korrigeerimata suurenes tööstuses tootmismaht vaid 4% ja töötlevas tööstuses vaid 2%, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Tööpäevadega korrigeeritud andmetel jätkus aprillis tööstustoodangu tugev kasv

Tööstussektori tootmismaht kasvas aastases võrdluses 10%, sealhulgas töötleva tööstuse tootmismaht oli 8% ja mäetööstuses 21% suurem ning elektrit toodeti 21% rohkem.

Kõige enam panustasid töötleva tööstuse tootmismahu kasvu puidutööstus ja põlevkiviõlitoodete tootmine, samas kui elektroonikatoodete tootmismahtu langus pidurdas töötleva tööstuse tootmismahu kasvu kõige enam. Elektroonikatoodete tootmismaht on tugevas languses olnud juba 4 kuud järjest ning käesoleval aastal on selle tegevusala tellimused vähenenud. Aprillis vähenesid elektroonikatööstuse tellimused aastases võrdluses 42%. Seega jääb tõenäoliselt selle tegevusala tootmismaht veel lähiajal langusesse.

Elektroonikatööstuse mõju töötleva tööstuse kogukäibele ja tootmismahule on viimastel aastatel vähenenud. Selle tegevusala osakaal töötleva tööstuse kogukäibest on langenud 2011. aasta alguse 21 protsendilt sel aastal vaid 12 protsendini. Samas on viimasel ajal stabiilselt tugevaid kasvunumbreid näidanud puidutööstuse osakaal suurenenud 14 protsendilt 19-le.

Tööpäevade arvuga korrigeerimata on tööstuse tootmismahu ja käibe kasv hoopis viletsam

Selle aasta aprillis oli 2 tööpäeva vähem, kui aasta tagasi ning see mõjutas tööstuse tootmismahtu ja käivet oluliselt. Reaalselt, ehk siis ilma tööpäevade arvuga korrigeerimata, suurenes tööstuses tootmismaht vaid 4% ja töötlevas tööstuses vaid 2%. Nii toimus pärast 5 kuud kestnud tugevat kasvu järsk aeglustumine. Tööstussektori käive kasvas aga vaid 2% ning töötlevas tööstuses jäi see aastatagusega võrreldes samale tasemele.

Lühem töökuu oli ka põhjuseks, miks töötleva tööstuse ettevõtete ekspordikäive 3 protsendi võrra vähenes. Sama arvu tööpäevadega oleks töötleva tööstuse ekspordikäive teinud üsna tugeva kasvu. Kui vaadata eksporditellimusi, siis vähenesid need aprillis enamikes tellimustel tegutsevates tegevusalades.

Vaatamata tellimuste vähenemisele aprillis, on ekspordikasvu väljavaade paranenud

Samas on meie kaubanduspartnerite majandusolukord ja kasvu väljavaade oluliselt parem ning ka impordinõudlus suurenenud. Samuti on Eesti tööstusettevõtete kindlustunne tugevam – nõudlust peetakse üha vähem tootmist takistavaks teguriks ning nende ekspordikasvu väljavaade lähikuudel on oluliselt paranenud. Tootmismahu kasvu ootused on küll viimasel kolmel kuul nõrgenenud, kuid pikemas vaates on trend ikkagi paranemise suunas. Seega peaks lähikuudel tööstustoodangu tootmismahu ja käibe kasv jätkuma.

Palga- ja tootlikkuse kasvu vahe väheneb, kuid tööjõu nappuse tõttu on palgakasvu surve jätkuvalt suur

Koos müügivõimaluste paranemisega sise- ja välisturul vajavad ettevõtted üha enam tööjõudu. Samas on  tööturg muutunud üha kitsamaks. Töötuse määr on langenud väga madalale, samal ajal kui tööhõive määr on tõusnud viimase 20 aasta kõrgeimaks. Samuti on suurenenud vabade töökohtade arv. Töötukassa andemetel oli esimeses kvartalis kõikidest vabadest töökohtadest ligikaudu veerand tööstussektoris, kusjuures aprillis on vabade töökohtade arv veelgi suurenenud. Kuigi palgakasv on aeglustunud ning selle vahe tootlikkuse kasvuga väheneb, on tööjõu nappuse tõttu palgakasvu surve jätkuvalt suur.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077