5. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: toorainete hinnad põhjas

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andras Kralla
Nädala börsiuudised: toorainete hinnad viie kuu põhjas; vase hind langes; Filipiinide poliitilised pinged survestavad niklit; kulla jaoks algas kuu kehvasti; Goldman Sachs: tulemas võib olla hea kulla ostukoht; nafta hind langes; bensiin odavnes ligi 10 protsenti.

Toorainete hinnad viie kuu madalaimal tasemel

Toorainete hinnad kukkusid viie kuu madalaima tasemeni ning Donald Trumpi valimisvõiduga alanud tõus on sisuliselt kadunud, kirjutab Bloomberg.

Langust on juhtinud eelkõige tööstusmetallid ja nafta – need on kaks sektorit, mis aitasid selle aasta alguses toorainesektoril kallineda. Siis spekuleeriti, et kiirem globaalne majanduskasv suurendab nõudlust ka tööstusmetallide järele.

Bloombergi toorainete indeks on märtsi algusest alates langenud ligi 7 protsenti.

Metallid, mida kasutatakse ehituses ja rasketööstuses, olid sellel nädalal suurema surve all, sest nädalavahetusel ilmunud andmed viitavad Hiina majanduskasvu aeglustumisele. Lisaks sellele oli USA automüük eelmisel kuul prognoositust väiksem.

Suurimate langejate seas oli näiteks vask, mille hind kukkus nädalaga 2 protsenti 5600 dollarini tonnist. Kolmapäeval odavnes punane metall ligi 4 protsenti, sest varud kasvasid oodatust enam.

Filipiinide poliitilised pinged survestavad niklit

Filipiinide poliitilised pinged panid aga nikli hinna langema. Aktivist, kes soovis saada kaevandussektorit reguleeriva ministri kohta, lükati parlamendiliikmete poolt tagasi. See tekitas spekulatsioone, et keskkonnastandardid ei saagi olema nõnda karmid nagu varem arvati. See annaks rohelise tee aga tootmise kasvuks.

Nikli hind langes nädala lõikes 0,5 protsenti 9273 dollarini tonnist. Viimastel kuudel on tööstumetalli hind odavnenud märkimisväärselt.

Rauamaak odavnes 1,8 protsenti 65,2 dollarini tonnist. Umbes kuu ajaga on rauamaak odavnenud üle 30protsendi, sest turul on jätkuvalt ülepakkumine ning hinnad tõusid vahepeal liiga kõrgele.

Tsink odavnes aga 1,9 protsenti ja tonn maksab 2575 dollarit. Tina hind langes 0,1 protsenti 19 895 dollarini tonnist. Alumiinium kaotas 2,1 protsenti ning tonn maksab 1924 dollarit.

Kulla jaoks algas uus kuu kehvasti

Kulla jaoks on mai alanud küllaltki kehvasti – väärismetalli hind on järsult kukkunud, kirjutab MarketWatch.

Föderaalreservi kolmapäevane avaldus pani dollari kallinema, mis survestas omakorda kulla hinda. Nimelt kipuvad dollari kurss ja kuld liikuma vastassuunaliselt.

Lisaks sellele arvavad turud, et kolmapäeva õhtul toimunud Prantsusmaa presidendivalimiste debati võitis Emmanuel Macron, mis tähendab, et küllaltki suure tõenäosusega võidab ta ka valimised. Tema edumaa rahvuslase Marine Le Peni ees on umbes 20protsendipunkti, selgub värskemates küsitlustest.

Kulla hind langes nädalaga 2,7 protsenti 1229 dollarini untsist, tegemist madalaima tasemega alates märtsi keskpaigast. Hõbe odavnes sa,a akaga 5,5 protsenti ning unts maksab 16,4 dollarit.

Goldman Sachs: tulemas võib olla hea ostukoht

Investeerimispanga Goldman Sachsi analüütikute arvates peaks kuld järgmise kolme kuu jooksul langema vähemalt 1200 dollarini untsist. „Lühiajaliselt on peamine katalüsaator USA intressimäärade tõusu ümberhindamine (kõrgemaks) ja kvantiatiivse lõdvendamise vähendamine (kiiremini). Samal ajal on ootused maksureformi ja infrastruktuuri kulutuste osas kõrged. Samuti USA ja globaalse majanduse kiirenemine,“ kirjutas pank kirjas klientidele.

„Keskpikas perspektiivis näeme kulla hinnalangust ostuvõimalusena, sest 12 kuu hinnasiht püsib 1250 dollari juures,“ teatasid analüütikud. Põhjuseks on eelkõige kullatööstuse nadi toodangu kasv ning teiste varaklasside kõrged hinnatasemed.

Nafta hind langeb, bensiin odavnes ligi 10 protsenti

Kuigi hiljuti teatasid OPECi riigid, et vähendasid plaanitust enam tootmismahte, hakkas nafta hind nädala lõpus kiiresti odavnema.

WTI toornafta barrelihind langes nädalaga 6,3 protsenti ja Brent odavnes 4,7 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 45,52 ja 48,38 dollarit. Tegemist on viimase kuue kuu madalaima tasemega.

Hinnalanguse taga nähakse asjaolu, et värsked andmed USAst panevad kahtlema, kas OPECi ja Venemaa tootmismahtude vähendamine globaalses plaanis tulemusi annab.

USA valitsuse andmetel vähenes USA naftavaru vaid „mõõdukalt” ning samas suurenesid „ootamatult” kütusemahud, kuigi suvise tarbimise kasvu peale ei panustata. Ühtlasi on kasvanud jõuliselt ka USA naftaeksport, mis viib S&P Globali analüütikute andmetel nafta hinna alla.

Aina rohkem kaheldakse selles, kas OPECi tootmiskärped suudavad turu tasakaalu viia, sest USA naftafirmad suurendavad agressiivselt oma tootmist.

Sellel nädalal langes järsult ka bensiini hind – Rotterdami 95 bensiin odavnes lausa 9,2 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 514,5 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077