21. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trump valmistub kodumaise terasetööstuse kaitseks

Donald Trump
Foto: Scanpix/Reuters
USA president Donald Trump on astunud esimesed sammud, mis võivad päädida terase impordi piiramisega USA turul.

Aluseks on võetud kuuekümnendatest aastatest kehtiv seadus, mis võimaldab impordipiiranguid lähtuvalt riikliku julgeoleku kaalutlustest, kirjutab Äripäev. 

„Teras on kriitilise tähtsusega nii meie majandusele kui ka sõjaväele,“ ütles Donald Trump neljapäeval, kui ta allkirjastas korralduse analüüsida põhjalikult olukorda USA terasesektoris. „See ei ole ala, kus me saaksime enesele lubada välisriikidest sõltuvaks jääda,“ tsiteeris Wall Street Journal.

Terase import on kasvanud hoolimata sellest, et Hiina on korduvalt lubanud oma tootmismahtu vähendada, ütles USA kaubandusminister Wilbur Ross ajakirjanikele. „Sellel on tõsine mõju meie kodumaisele tööstusele,“ vahendas agentuur agentuur Bloomberg.

Küsimuse peale, kas selline samm ei pingesta suhteid Hiinaga ajal, mil Hiina abi vajatakse Põhja-Korea relvastusprogrammide ohjeldamiseks, vastas Trump, et Hiinaga pole sellel otsusel midagi pistmist. Tegemist on üleilmse probleemiga.

Siiski on just suur ületootmine Hiinas teiste riikide terasetootjate suur peavalu. Nii USA kui teisedki riigid on korduvalt impordi piiiramiseks abi otsinud dumpinguvastastest tollidest.

Trump leiab ajaloost eeskujusid

USAs on terasetööstuse tulevikust saanud kuum poliitiline teema. Trump allkirjastas hiljuti korralduse eelistadaUSA kaupu kodumaistel hangetel, mis peaks samuti terasetööstust soosima, sundides näiteks torujuhtmete ehitajaid kasutama kodumaist toodangut.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077