Autor: Tööstusuudised.ee • 27. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõnajalad plaanivad Tootsi tuuleparki püstitada 52 Eleoni tuulikut

Oleg Sõnajalg
Foto: Raul Mee
Eesti Elekter AS kavatseb osaleda Tootsi tuulepargi enampakkumisel, kui riik peaks selle korraldama. Ettevõtte sõnul püstitatakse võidu korral Tootsi tuuleparki 52 Eleoni tuulikut.

„Kui Tootsi tuulepargile peaks tehtama aus enampakkumine, kus kõik saavad võrdsetel alustel osaleda, siis me kindlasti seda teeme,“ ütles Eesti Elekter AS juhatuse liige Andres Sõnajalg pressiteates. „Võidu korral plaanime sinna püstitada 52 Eesti tehnoloogial põhinevat Eleon tuulikut.“

Tootsi tuuleparki tellimus annaks tuulikutootjale võimaluse alustada Eestisse plaanitud mahus tööstuse rajamist. „Kuigi Eleoni esimene suuremahuline tellimus, mahus 30 tuulikut (100MW), on Aidu tuulepargis ehitamisel, siis annaks Tootsi arendus meile täiendava kindluse projektiga Eestis edasi minna ja töökohad siia rajada,“ selgitas Eleon AS juhatuse liige Oleg Sõnajalg.

Eleonil on täna sünnipäev. Esimene innovaatiline Eleon 3M116 tuulik käivitus Saaremaal Salme tuulepargis kolm aastat tagasi. Selle ajaga on Eleon tootnud 32 000 000 kWh taastuvat elektrit. „Eleoni 3MW tuulik kattis möödunud aastal 2800 keskmise kodutarbija aastase energiavajaduse. Tuuliku töökorrasoleku protsent oli 99%. Numbrid räägivad enda eest, me oleme siin väikses Eestis ehitanud maailmatasemel asja,“ selgitas Oleg Sõnajalg.

Mitmed Eesti ettevõtjad on kaevanud valitsuse otsuse anda Tootsi tuulepark mitterahalise sissemaksena riigiettevõttele Eesti Energia AS kohtusse. Kohus on taganud kaebajatele õiguskaitse Tootsi tuulepargi maa-ala puudutava vaidluse lõpuni.  Eraettevõtjate hinnangul kahjustab väärtusliku maa andmine riigiettevõttele ilma enampakkumiseta vaba konkurentsi ja teisi turul tegutsevaid ettevõtjaid. AS Eesti Elekter ja AS Eleon kuuluvad sammasse gruppi.

Eleon AS on 2007. aastal asutatud Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mis arendab multimegavatt-klassi elektrituulikuid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077