Autor: Tööstusuudised.ee • 2. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta Kaitsetööstusettevõte 2016 on Eli

Eli tegevjuht Tõnu Vaher ja Eesti kaitse- ja julgeolekutööstuse innovatsiooni klastri juht Ingvar Pärnamäe.
Foto: Eesti Kaitsetööstuse Liit
Eile kuulutati Eesti kaitse- ja julgeolekutööstuse aastafoorumil välja Aasta Kaitsetööstusettevõte 2016. Tiitli pälvis droonide ja simulaatorite arendaja Eli OÜ, kes on pikaajaliselt panustanud Eesti riigi kaitsevõimesse ja kõrge potentsiaaliga tulevikutehnoloogiatesse, mis on hinnatud üle maailma.

“Aasta Kaitsetööstusettevõtete konkursi komisjon jõudis üksmeelele, et Aasta Kaitsetööstusettevõte 2016 tiitel on kohane omistada Eli OÜ-le, kes on pikaajaliselt arendanud ja tootnud kaitse- ja militaarvarustust, panustades kõrge potentsiaaliga tulevikutehnoloogiatesse ning tehes koostööd Eesti Kaitseväe ja enam kui 30 maailma riigiga. Eli OÜ on suutnud oma pikaajalised arendusprojektid  viimistleda valmis toodeteks, mida eksporditakse tänaseks üle terve maailma – 90% ettevõtte kogutoodangust moodustab eksport,” ütles Eesti kaitse- ja julgeolekutööstuse innovatsiooni klastri juht Ingvar Pärnamäe pressiteates. 

Aasta Kaitsetööstusettevõtte 2016 tiitli andis Eesti kaitse- ja julgeolekutööstuse aastafoorumil Eli OÜ-le üle kaitseminister Margus Tsahkna, kelle sõnul Eesti riik vajab kaitsetööstust, mis suudab panustada nii meie riigikaitsesse kui ka majandusse. “Ülimalt oluline siinjuures on see, et riik oleks kaitsetööstusettevõtetele partner ning tugi, uste avaja eksporditurgudele ning innustaja, mitte pidurdaja. Just seetõttu on meie eesmärk panustada reaalse kaitsevõime arendamisse, et meie riigi kaitsevõime ei oleks ainult paberil, vaid ka reaalselt tagatud ressursside ning kaitsetahtega,” lausus Tsahkna.

Eli OÜ tegeleb militaartehnika arendamise ja tootmisega. Ettevõte on Baltimaade juhtiv kaitse- ja julgeolekuvaldkonna simulaatorite ja treeningsüsteemide arendaja ja tootja. Eli toodete hulka kuuluvad näiteks tõusvad ja liikuvad laskemärgid, mehitamata õhusõidukite komplektid, stardikatapuldid ja relvade tagasilöögi simulaatorid ning multirootordroonide komplektid. Lisaks tegeleb ettevõte ka raadiojuhitavate sihtimissüsteemidega jalaväe ja tankivastaste relvade jaoks.

Eli OÜ tegevjuhi Tõnu Vaheri sõnul on ettevõttel jätkunud motivatsiooni juba 20 aastat kaitsetööstusesse panustada tänu soovile olla igapäevaselt lähemal oma riigile. “Me kõik Elis soovime anda oma panuse Eesti riigi püsimisse ja arengusse, läbi uute kaitselahenduste loomise.”

2016. aasta konkursile esitati kolm kandidaati: droone ja simulaatoreid arendav Eli, superkondensaatoreid tootev Skeleton Technologies ja droonide ehitaja Threod Systems.

Aasta Kaitsetööstusettevõtte konkursi eesmärgiks on tunnustada kaitse- ja julgeolekuvaldkonna ettevõtet, mis on loonud ja kommertsialiseerinud toote või teenuse, mis on innovaatiline, kõrget lisandväärtust loov, rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline ja suure ekspordipotentsiaaliga. Aasta Kaitsetööstusettevõtte tiitlit on välja antud alates 2013. aastast. Varasemalt on tiitli pälvinud Baltic Workboats (2013), Cybernetica (2014) ja Defendec (2015). Konkurssi korraldas Eesti kaitse- ja julgeolekutööstuse innovatsiooni klaster.

Konkursi tänavuaastasesse komisjoni kuulusid Tallinna Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo, endine kaitseminister Hannes Hanso, Kaitseliidu brigaadikindral Meelis Kiili, ettevõtja Jüri Käo, endine välisminister Jürgen Ligi, Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Merike Saks, Eesti Kaitsetööstuse Liidu nõukogu liige Taavi Veskimägi ning Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse endine juhatuse esimees Hanno Tomberg.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077