Autor: Tööstusuudised.ee • 10. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta puitehitis 2016 on Arcwoodi tehasekompleks Põlvas

Võtijaks osutus Arcwoodi tehasekompleks Põlvas.
Foto: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit
14. korda toimunud aasta puitehitise konkursi peaauhinna võitis tänavu Arcwoodi tehasekompleks Põlvas, mille loomisel on žürii hinnangul oskuslikult kasutatud ettevõtte peamist tootmismaterjali - liimpuitu.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi Henrik Välja sõnul on puidutöötlemisettevõtte Arcwood by Peetri Puit suur ja uhke tootmishoone ilmekas näide kaasaegsest ning kvaliteetsest tööstusarhitektuurist, kus on oskuslikult kasutatud ettevõtte enda toodetavat peamist tootmismaterjali - liimpuitu.

“Puidu kasutamine tootmishoonete ehitamisel on tavapäratu, kuid Arcwoodi tehasekompleksi näitel võime tõdeda, et ka puhtpragmaatiline tööruum võib olla väga meeldiv. Lisaks tipptasemel kvaliteedile ja ruumilahendustele on hoone kandekonstruktsioonid läbinisti liimpuidust, ilmestades kuidas vähekasutatud materjal saab uutes tingimustes hoopis laiemalt kasutada ning olles loodetavasti eeskujuks järgnevatele sarnastele projektidele,” selgitas Välja žürii valikut ning lisas, et tootmishoonete puhul teeb puidust ehituse keeruliseks ka tootmisest ning tuleohutusest ja sisekliimast tulenevad nõuded, mis on võrrledest teiste ehitistega komplitseeritumad.

Arcwoodi tehasekompleksi arhitektuurse lahenduse töötasid välja arhitektid Mihkel Tüür ja Ott Kadarik arhitektuuribüroost Kadarik Tüür Arhitektid, sisekujunduse lõi Kadri Tamme ettevõttest Kadri Tamme Sisearhitektuur. Kompleksi ehitas Vilcon Ehitus OÜ.

Tänavu esitati Aasta Puitehitise konkursile 53 objekti. Tulemused kuulutati välja täna Kultuurikatlas toimuval rahvusvahelisel puitarhitektuuri konverentsil “Puit – homse elukeskkonna võti”. Lisaks peaauhinnale anti üle ka kaheksa eriauhinda. Peaauhinda rahastab Eesti Kultuurkapital, fassaadi eriauhinda Raitwood, liimpuidu eriauhinda Arcwood ning vineeri eriauhinda UPM-Kymmene Otepää. Konkursi korraldamist toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Aasta Puitehitise žüriisse kuulusid Katrin Koov (Eesti Arhitektide Liidu president), Andres Alver (Aasta Puitehitis 2015 peaauhinna võitja ning Alver Arhitektid OÜ arhitekt-ekspert), Karin Paulus (Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingu liige), Heiki Meos (ehitusinsener ning Estkonsult OÜ juhataja), Taivo Täht (Rand & Tuulberg juhatuse esimees) ning Henrik Välja (EMPL tegevjuht).

 

Täiendav informatsioon eriauhindade võitjate kohta:

Raitwoodi fassaadi eriauhind – eramu Tartus.

Žüriid vaimustas Ujula tänaval asuva eramus puhul termotöödeldud puidu terviklik kasutus ning sellest tulenev esteetiline tervik ja ehituskvaliteet. Lisaks on hoone nii arhitektuurilt kui viimistluselt väga omapärane.

Eramu arhitektuurse lahenduse töötas välja Merje Müürisepp, ehitas Puhas Kodu OÜ. Eramu valmis 2015. aastal.

Arcwoodi liimpuidu eriauhind – eramu Nõmmel.

Žürii hinnangul on Nõmme asuva ristkihtpuidust eramu puhul saavutatud lihtsalt ja taskukohaselt väga kvaliteetne tulemus – sümpaatne arhitektuur, hea ehituskvaliteet ja energiasäästlikkus. Lisaks on kõik ristkohtpuidust pinnad hoones eksponeeritud ja vaadeldavad, samuti on ristkihtpuidu jäägid ära kasutatud hoone sisustuses.

Eramu arhitektuurse lahenduse töötas välja arhitektuuribüroo SKAD Arhitektid OÜ, ehitas Swiss Property AS. Eramu valmis 2016. aastal.

UPM-Kymmene Otepää vineeri eriauhind – ujuv saun Türil.

Žürii sõnul pälvib Türi lähedal asuv ujuv saun tunnustust eelkõige materjali põneva kasutuse eest – ehitise põhikonstruktsioon on veekindlast vineerist, mis on saunade puhul tavapäratu lahendus. Objektile lisasin vunki ebatraditsiooniline vorm ja teostus.

Ujuva sauna arhitektuurse lahenduse töötas välja Tomomi Hayashi arhitektuuribüroost HGA, ehitas Mait Rõõmussaar. Ehitis valmis 2013. aastal.

Žürii poolt ära märgitud – paadikuur mererannal Naissaarel.

Tunnustamist väärib žürii hinnangul ehitise terviklahendus, mis kasutab puitu traditsioonilisel moel.

Paadikuuri arhitektuurse lahenduse töötas välja Raul Vaiksoo arhitektuuribüroost Raul Vaiksoo Arhitektuuribüroo. Ehitis valmis 2015. aastal.

Žürii poolt ära märgitud – Lenne kontoriruumid Tallinnas.

Äramärkimist väärib büroo eriline interjöör, mis on muutnud algselt kõleda tööstusruumi koduseks ja väga mugavaks kontoriruumiks. Lisaks mõjub kunstpuude kasutamine ruumis loomulikuna.

Kontoriruumide arhitektuurse lahenduse töötas välja Jan Skolimowski arhitektuuribüroost KAMP Arhitektid, ehitas Sumer Ehitus. Kontor valmis 2015. aastal.

Žürii poolt ära märgitud – Triigi lava Saaremaal.

Leisi vallas asuvat Triigi lava tunnustas žürii kogukondliku koostöö eest, mille tulemuseks on kvaliteetne avalik ruum. Lisaks on hoonel põnev vormikeel, mida kannavad erikujulised liimpuidust talad ning mille vahel on nutikalt kasutatud PVC kangast kangast kaistmaks hoones viibijaid ilmastiku eest.

Lava arhitektuurse lahenduse töötasid välja Riin Kersalu ja Mihkel Meriste Kersalu Projektibüroost, ehitas Arens Ehitustööd OÜ. Ehitis valmis 2016. aastal.

Žürii poolt ära märgitud – eramu Kaberneemes.

Žürii tunnustab Kordoni teel asuvat eramut põneva saematerjali jääke ära kasutava fassaadilahenduse eest.

Eramu arhitektuurse lahenduse töötas välja Raul Sova arhitektuuribüroost Teigar Sova Arhitektid OÜ. Ehitis valmis 2011. aastal.

Rahva lemmik (Delfi moodnekodu.ee hääletusvõistluse võitja) – ujuv saun Türil.

Delfi moodnekodu.ee rahva lemmiku hääletusel osales tänavu 2654 inimest ehk üle 1000 inimese rohkem kui mullu. Võiduobjekti poolt hääletas 12% hääletanutest.

 

Arcwoodi tehasekompleksi kontor.
Foto: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077