26. september 2016
Jaga lugu:

Kommunaalmajanduse TOP3: Tallinna Elektrijaama tulem sõltub elektriturust

Utilitase suuromanik Kristjan Rahu.  Foto: Eiko Kink

Edetabeli kolmandale kohale platseerus Tallinna Elektrijaam, millesse investeeritud 90 miljonit eurot on üks olulisemaid investeeringuid Eesti energeetikamaastikul viimase kümnendi jooksul.

Tallinna Elektrijaama juhi Andres Taukari sõnul on tegemist Euroopa ühe tõhusaima kaasaegse koostootmisjaamaga, mis katab olulise osa Tallinna kaugküttevõrgu ener­gia­vajadusest. Suur investeering on mõjunud positiivselt soojusenergia hindadele ja aidanud saavutada riiklikke taastuvenergia- ja energiatõhususe eesmärke.

OÜ Tallinna Elektrijaam

Omab biokütusel töötavat soojus- ja elektrienergia koostootmisjaama, mida käitab Väo Hake OÜ. Ehitab tütarfirma Auragen OÜ kaudu teist, kohalikul ja taastuval tahkekütusel töötavat koostootmisjaama.Asutatud 2003Omanik Utilitas OÜ (suuromanik Kristjan Rahu)Juht Andres TaukarKäive 2015. aastal 28,7 mln eurot, vähenes aastaga 1,6%Ärikasum mullu 9,29 mln eurot, kasvas aastaga 5%Töötajaid 2

Väos asuva koostootmisjaama installeeritud elektriline võimsus on 25 MW ja soojuslik võimsus 67 MW. Ettevõtte planeeritud elektritoodang on kuni 180 ja soojustoodang kuni 480 gigavatt-tundi aastas.

Soojusenergiat müüakse samasse Utilitase kontserni kuuluvale Tallinna Küttele ja elektrit NordPooli energiabörsile. Jaama majandustulemused sõltuvad palju elektrituru olukorrast ning energianõudlusest, seega aastad ei pruugi olla vennad ning käibe ja kasumi dünaamikat tuleb vaadata langevate energiahindade perspektiivis.

“Tõenäoliselt ei ole me kohta edetabelis ära teeninud, sest regulatsiooni eripäradest tulenevalt ei anna üksikute aastate lõikes arvestatud kasum adekvaatset pilti ettevõtte tulemustest. Nimelt loeb konkurentsiamet energiatootmisüksustele tasuvusperioodiks 25 aastat ja vastavalt sellele arvestatakse kulumit. Teisalt sätestab seadusandlus taastuv­energia tootjate toetusperioodiks 12 aastat ja tootjad saavad sõlmi­da kaugküttevõrguga samuti ainult kuni 12aastaseid lepinguid,” selgitab Taukar.

Seetõttu on selliste tootjate olukord esimese aastatosina möödumisel enam kui küsitav ja toetusperioodi lõppemine mõjutab oluliselt majandustulemusi.

21. septembril ilmus kommunaalmajanduse TOP, mille kolmandale kohale tuli Tallinna Elektrijaam. Loe lisaks, kuidas õnnestus Viimsi Veel esikoht ja Tallinna Veel teine koht saavutada.  

Autor: Gerli Ramler, kaasautor

Jaga lugu:
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt