26. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommunaalmajanduse TOP1: Viimsi Veele tõid edu toetused ja klientide arvu kasv

Viimsi valla veefirma on viimastel aastatel panustanud oma veepuhastusjaamadele. See on ka kliente juurde toonud ning vähendanud sõltuvust Tallinna Veest.
Foto: Peeter Langovita/Postimees/Scanpix
Mullu kommunaalmajanduse ettevõtetest enim kasumit kasvatanud Viimsi Vesi AS saavutas esikoha ka kogu edetabeli arvestuses.

Viimsi Vesi käive kasvas mullu aastaga 0,2 miljoni euro võrra ning ärikasum kerkis aasta varasemast kahjumist enam kui 9 miljoni euro suuruse kasumini.

Ettevõtte tegevjuhi Raul Vanema sõnul tulenesid käibe ja kasumi kasv sellest, et 2015. aastal soetati Euroopa Liidu kaasabil olulises mahus põhivara. Projekti ametlik nimetus oli “Viimsi veekorralduse IV etapp”, mille peamiseks eesmärgiks oli Viimsi valla mandriosast kogutava reovee suunamine Jõelähtme vallas asuvasse Muuga reoveepuhastisse ning rekonstrueerida põhjalikult täiesti amortiseerunud reoveepuhasti.

Projekti rahastas Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse summas 12,24 miljonit eurot. Omaosalus kaeti Viimsi valla abiga suurusjärgus ca kolm miljonit eurot.

AS Viimsi Vesi

Pakub Tallinna külje all asuvas Viimsi vallas vee- ja kanalisatsiooniteenuseid.Asutatud 1998, ASi Viimsi Soojus õigusjärglane.Omanik Viimsi vallavalitsusJuht Raul VanemKäive 2015. aastal 2,62 mln eurot, kasvas aastaga 7,2%Ärikasum mullu 9,36 mln eurot, 2014. aastal oldi 0,18 miljon euroga kahjumis.Investeeris mullu 14,2 mln eurot põhivarasse, mh veepuhastusjaama. Sellest 10,5 mln eurot saadi ELi Ühtekuuluvusfondist.Töötajaid 29Kuulub Eesti Vee-ettevõtete Liitu.

Viimaste aastate kõige õigem otsus. “Oma osa tulemuste kasvu andsid juurde ka klientuuri kasv ja kulude kokkuhoid,” lisab Vanem, märkides, et viimaste aastate kõige õigem otsus on olnud rekonstrueerida oma reoveepuhasti, et tagada sõltumatus teisest vee-ettevõttest.

2016. aasta algas Viimsi Veele senisest täiesti erinevalt, kuna võeti kasutusele oma reoveepuhasti ja loobuti Tallinna Vee poolt pakutavast reovee ärajuhtimise teenusest. Otsesed kulud reovee ärajuhtimise teenuse osutamiseks sellega seoses vähenevad, kuid samas tõusevad amortisatsioonikulud.

Tänavu rahulikum aasta. “Tänavu ei ole meil plaanis nii suuremahulisi projekte nagu 2015. aastal. Kavas on väiksemad investeeringud peamiselt põhivara parendamiseks omavahenditest ning pisemamastaabilised projektid erinevate kaasrahastajate toel. Eeldatavasti tõusevad põhiteenuste müügimahud võrreldes 2015. aastaga 6–8%,” räägib Vanem.

Ta lisab, et sel aastal jätkab Viimsi Vesi oma tavapärast tööd, kasvatades kliendibaasi ning teostades erinevaid teaduslikke uuringuid veelgi kvaliteetsema teenuse osutamiseks. “Uued väljakutsed on seotud vastavatud reoveepuhastiga. Sellega seoses plaanime mitmeid uuringuid, et välja selgitada veelgi efektiivsem ning keskkonnasäästlikum majandamine.”

21. septembril ilmus kommunaalmajanduse TOP, mille esikoha hõivas Viimsi Vesi. Loe ka lisaks, kuidas Tallinna Vesi teisele ja Tallinna Elektrijaam kolmandale kohale tuli. 

Autor: Gerli Ramler, kaasautor

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077