Kommunaalmajanduse TOP3: Tallinna Elektrijaama tulem sõltub elektriturust

Utilitase suuromanik Kristjan Rahu.
Utilitase suuromanik Kristjan Rahu.

Edetabeli kolmandale kohale platseerus Tallinna Elektrijaam, millesse investeeritud 90 miljonit eurot on üks olulisemaid investeeringuid Eesti energeetikamaastikul viimase kümnendi jooksul.

Tallinna Elektrijaama juhi Andres Taukari sõnul on tegemist Euroopa ühe tõhusaima kaasaegse koostootmisjaamaga, mis katab olulise osa Tallinna kaugküttevõrgu ener­gia­vajadusest. Suur investeering on mõjunud positiivselt soojusenergia hindadele ja aidanud saavutada riiklikke taastuvenergia- ja energiatõhususe eesmärke.

Väos asuva koostootmisjaama installeeritud elektriline võimsus on 25 MW ja soojuslik võimsus 67 MW. Ettevõtte planeeritud elektritoodang on kuni 180 ja soojustoodang kuni 480 gigavatt-tundi aastas.

Soojusenergiat müüakse samasse Utilitase kontserni kuuluvale Tallinna Küttele ja elektrit NordPooli energiabörsile. Jaama majandustulemused sõltuvad palju elektrituru olukorrast ning energianõudlusest, seega aastad ei pruugi olla vennad ning käibe ja kasumi dünaamikat tuleb vaadata langevate energiahindade perspektiivis.

“Tõenäoliselt ei ole me kohta edetabelis ära teeninud, sest regulatsiooni eripäradest tulenevalt ei anna üksikute aastate lõikes arvestatud kasum adekvaatset pilti ettevõtte tulemustest. Nimelt loeb konkurentsiamet energiatootmisüksustele tasuvusperioodiks 25 aastat ja vastavalt sellele arvestatakse kulumit. Teisalt sätestab seadusandlus taastuv­energia tootjate toetusperioodiks 12 aastat ja tootjad saavad sõlmi­da kaugküttevõrguga samuti ainult kuni 12aastaseid lepinguid,” selgitab Taukar.

Seetõttu on selliste tootjate olukord esimese aastatosina möödumisel enam kui küsitav ja toetusperioodi lõppemine mõjutab oluliselt majandustulemusi.

21. septembril ilmus kommunaalmajanduse TOP, mille kolmandale kohale tuli Tallinna Elektrijaam. Loe lisaks, kuidas õnnestus Viimsi Veel esikoht ja Tallinna Veel teine koht saavutada.  

Osale arutelus

  • Gerli Ramler, kaasautor

    Gerli Ramler, kaasautor

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara