Autor: Tööstusuudised.ee • 20. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sutter: Eesti põlevkivi kogemus oleks hea ekspordiartikkel

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
Autor: Andres Haabu
Maailma teadaolevates põlevkivivarudes sisalduv põlevkiviõli maht ületav toornafta varusid neli korda, ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter konverentsil Põlevkivi 100. Sutter sõnul oleks Eesti põlevkivi kasutamise oskus riigi jaoks hea ekspordiartikkel.

Maailma teadaolevad põlevkivivarud sisaldavad ligikaudu 6050 miljardit barrelit põlevkiviõli, mis on toornafta varudest neli korda rohkem, ütles Hando Sutter konverentsi ettekandes. 

Sutteri sõnul on olukorras, kus maailma energiavajadus järjest kasvab, põlevkivi 100-aastane kasutamise oskus ja kogemus Eesti riigi jaoks hea ekspordiartikkel. „Suudame tänaste maailmaturu õli hindade juures toota ja õli müügist kasumit teenida, veel mõne aasta eest, kui nafta hind maailmaturul oli üle 100 USA dollari barreli eest, ei oleks keegi seda uskunud,“ rääkis Sutter.

„Madalad energiahinnad on sundinud kõiki energiatootjaid oma tegevusi üle vaatama ja efektiivsuskohti leidma, sest konkurents on väga tihe. Ka Eesti Energia eesmärk on tuua Enefit tehnoloogia kulusid alla selliselt, et uued investeeringud oleksid tasuvad nafta hinnatasemelt 60 - 65 dollarit barrelist,“ lisas ta.

"Eesti Energia on enda põlevkivialast oskusteavet jaganud rohkem kui 10 riigiga üle maailma ning oleme ka tulevikus valmis arendaja ja oskusteabe müüjana enda teadmisi põlevkivienergeetikast teiste riikidega jagama," lausus Sutter.

Põlevkivialaseid uuringuid ja koostööd on tehtud Türgis, Myanmaris, Egiptuses, Iisraelis, Tais, Indias, Kasahstanis, Uruguays, Jordaanias, Ameerika Ühendriikides, Marokos, Mongoolias, Hiinas ja Serbias.Samuti põlevkivisümpoosionil üles astunud Tartu Ülikooli rektori professor Volli Kalmu sõnul on tänavune aasta Eesti põlevkivitööstuse jaoks märgiline – põlevkivi kaevandamise algusest möödub 100 aastat ning sama kaua on põlevkivi Eestis teaduspõhiselt uuritud.

“Põlevkivi teaduspõhine uurimine Eesti ülikoolide kaasabil võimaldab riigil teha tarku otsuseid, et põlevkivi annaks ka edaspidi ühiskonnale kasu, looks uusi töökohti ning edendaks innovatsiooni selles ainulaadses valdkonnas maailmas,” rääkis Kalm.

Tallinna Tehnikaülikooli rektor akadeemik Jaak Aaviksoo sõnas, et 100 aastaga on Eesti põlevkiviteadus tõusnud maailmatasemele. "Me oleme õppinud, et põlevkivis peitub ühtaegu nii suur potentsiaal kui ka väljakutse. Kuidas seda taastumatut ressurssi võimalikult efektiivselt ja keskkonnasõbralikult väärindada - see on ülesanne, millele teadlased otsivad ja leiavad parimaid lahendusi," ütles akadeemik Aaviksoo.

Teisipäeval toimuval rahvusvahelisel põlevkivisümpoosionil on ligikaudu 300 osalejat kokku 21 riigist. Kahel päeval tehakse esinejate poolt üle 40 ettekande. Eesti Energia korraldab põlevkivisümpoosioni koostöös Tallinna Tehnikaülikooli, Tartu Ülikooli ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga. Ürituse läbiviimist toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077