Autor: Tööstusuudised.ee • 1. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti betoonitootja ostis Soome konkurendi

ASi TMB juht Vallot Mangus.
Foto: Väinu Rozental
Eesti üks suuremaid betoonelementide tootjaid AS TMB ostis Soome betoonelementide tootja Betonimestarit OY, tehingu tulemusel tekib ligi 100 miljoni euro suuruse aastakäibega ettevõte, millel on tehased nii Soomes, Eestis kui ka Lätis.

Tehingu hinda osapooled ei avalikusta. Ostutehinguga omandas AS TMB Soome ettevõtte sajaprotsendiliselt, Betonimestarite senised omanikud jätkavad ASis TMB vähemusosanikena. Kontserniga liidetakse kõik neli Soome tehast, kus töötab üle 250 inimese.

ASi TMB juhatuse liige Jaan Luts ütles pressiteate vahendusel, et ettevõttest saab Baltimaade ja Soome turul suuruselt teine betoonelementide tootja, mis rahuldab lisaks kodumaisele nõudlusele eksporditurge Rootsis ja Norras. Kui Soomes on Betonimestarit tootnud peamiselt siseturule, siis nüüd on plaan alustada ka sealt eksporti Rootsi ja Norra suunal.

“Soomlaste tehnoloogiline tase on väga kõrge, nad suudavad valmistada keerukaid betoonelemente, mida Eestis pole kunagi tehtud,” ütles ASi TMB juhatuse liige Vallot Mangus.

Ostutehingut rahastas Swedbank, nõustasid advokaadibüroo Cobalt ja Swedbank Corporate Finance.

Swedbanki Balti investeerimispanganduse juhi Mihkel Torimi sõnul on seni üsna haruldane, et Eesti kapitalil põhinev firma võtab ette jõulise laienemise Soome turule. “See on kahtlemata positiivne sündmus. Loodan, et lähitulevikus muutub sarnane tegutsemine trendiks,” ütles Torim.

Soome suuruselt kolmas betoonelementide tootja Betonimestarit on oma kodumaal hinnatud bränd. Perefirma aastakäive ulatus mullu 45 miljoni euroni. AS TMB grupi käive oli 2015. aastal 44 miljonit eurot, ettevõttel on raudbetoonelementide müügi, tootmise ja paigaldusega tegelevad tütarettevõtted OÜ TMB Element Eestis, SIA TMB Elements Lätis ning Bygg Element Sverige AB Rootsis. 

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077