1. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind langes juulis märkimisväärselt

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: pallaadium ja plaatina kallinevad robinal; rauamaak sai uuesti hoo sisse; USA naftahiiud valmistasid pettumuse; nafta tegi juulis aasta suurima languse; Euroopa bensiinihinnad langevad.

Pallaadium ja plaatina kallinevad robinal

Vähem tähelepanu saanud plaatina on sellel aastal rohkem kallinenud kui kuld. Ka pallaadium on tublisti tõusnud, vahendab Financial Times.

Nimelt on autotööstuse ja investorite nõudlus tõusnud ning see pani väärismetallid juulis tublisti tõusma. Pallaadium tegi kaheksa aasta parima kuu ning tõusis 16 protsenti 697 dollarini untsist. Sellel aastal on hind tõusnud 26 protsenti. Plaatina hind tõusis kuu ajaga 11 protsenti 1138 dollarini untsist.

Pallaadiumit ja plaatinat kasutatakse peamiselt autode katalüsaatorites ning automüük on olnud viimasel ajal tugev.

Mõlemad toorained on aastaid olnud investorite põlu all, vaatamata sellele, et turul on olnud pidevalt defitsiit. Hinnatõusu on aidanud vedada investorite huvi väärismetallide vastu üldisemalt. Nii kuld kui ka hõbe on sellel aastal tublisti tõusnud.

„Me oleme keskkonnas, kus investorid võtavad rohkem riske, aktsiaturud on rekordtasemetel ja kuld hoiab 1300 dollari taset. See mõjub hästi ka plaatinale ja pallaadiumile,“ ütles UBSi analüütik Joni Teves.

Rauamaak sai uuesti hoo sisse

Rauamaagi hind on jälle tõusmas. Hiinas kaubeldavad futuurid on jõudnud aprilli tasemeteni, mil turul toimus suur spekulatiivne ostmine.

Daliani toorainebörsil kasvas rauamaagi hind eelmisel nädalal 472 juäänini (71 dollarit) tonnist. 62protsendilise sisaldusega Qingdao sadama rauamaagi hind on nädalaga tõusnud aga 3,8 protsenti 59,4 dollarini. See on kõrgeim tase alates mai algusest.

Tooraine hind on pärast aprill-mai buumi ja krahhi tublisti tõusnud, sest terase hinnad kallinevad. Nimelt toodetakse Hiinas jälle rekordkogustes terast, aga varud on kokku kuivanud. Lisaks sellele takistavad rauamaagi tootmist Hiina üleujutused ja mitmed teised faktorid.

„On toimunud palju sündmusi, mis on pannud inimesi järjest rohkem uskuma, et teraseturg muutub kitsamaks,“ ütles CRU Groupi analüütik Kevin Bai, kes lisas, et rauamaagi hind järgib terase oma.

Goldman Sachs tõstis rauamaagi kolme kuu hinnaprognoosi 50 dollarini ja kuue kuu oma 40 dollarini. Varemalt olid vastavad prognoosid 45 ja 35 dollarit.

Teistest toorainetest langes tsingi hind 2,2 protsenti ning tina odavnes 0,4 protsenti. Kummagi tonn maksis reede õhtuks vastavalt 2205 ja 17 775 dollarit.

Alumiinium kallines aga 0,5 protsenti ning tonnihinnaks kujunes 1609 dollarit. Nikkel odavnes 0,6 protsenti 10 695 dollarini tonnist.

Kulla hind tõusis 1,8 protsenti 1350 dollarini tonnist ning hõbe kallines 3 protsenti 20,3 dollarini untsist.

USA naftahiiud valmistasid pettumuse

USA suuruselt teine naftatootja, Chevron Corp, teatas nädala lõpus oma kvartalitulemused. Selgus, et ettevõtte kahjum oli 15 aasta suurim. Hästi ei läinud ka ExxonMobilil, vahendab Reuters.

Ettevõtte kahjumiks kujunes 1,47 miljardit dollarit (78 senti aktsia kohta). Aasta aega tagasi teenis naftafirma ühe kvartaliga veel 571 miljoni dollari suuruse kasumi.

Tõsi, ühekordsete kulude mahaarvamisel teenis ettevõte hoopis kasumit – kokku 35 senti aktsia kohta. Sellegi poolest oli kahjum kokkuvõttes halvim alates 2001. aastast.

Chevroni tegevjuht John Watson ütles, et tulemused peegeldavad „ettevõtte kohandumist madalate naftahindadega.“ Ta lisas, et eesmärk on jõuda omadega nulli.

Ettevõtte naftatoodang langes 3 protsenti 2,53 miljoni barrelini. Kahe aastaga on Chevroni aktsia langnud 21 protsenti.

Hästi ei läinud ka USA suurimal naftafirmal, ExxonMobilil. Nimelt ei suutnud ettevõte analüütikute ootusi täita ning kasum vähenes teises kvartalis 1,7 miljardi dollarini. Eelmise aasta samal ajal teeniti kasumit 4,19 miljardit.

Nafta tegi juulis aasta suurima languse

Nafta hind tegi juulis viimase aasta suurima languse, sest investorid muretsevad üha enam ületootmise pärast, vahendab reuters.

Eriti valmistab investoritele muret bensiinivarude kiire kasv. USA bensiinivarud jõudsid juuli viimasel nädalal rekordtasemeteni, selgub valitsuse andmetest.

Turuinfot pakkuv Genscape teatas, et naftavarud on tõusnud Cushingis 328 000 barrelini. See muutis investorid kuu lõpus veelgi pessimistlikumaks.

WTI toornafta hind langes nädalaga 8 protsenti ning Brent kukkus 8,2 protsenti. Kummagi barrel maksis reede õhtuks vastavalt 40,79 ja 42,14 dollarit. Mõlemad odavnesid juulis 15 protsenti.

Tõsi, nafta hinnad on esimese kvartali põhjadega (26-27 dollarit) võrreldes kallinenud 60 protsenti. Tõus peatus aga mais, mil hinnad jõudsid 50 dollarini.

Nafta hinnalangus on odavnema pannud ka bensiini hinna Euroopas. Rotterdami 95 bensiini hind langes 2 protsenti 433,5 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077