19. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tsingi ja raua hinnad tõusid kõrgtasemele

Foto: Andres Haabu
Eelmine nädal börsil: vase hind sai hoo sisse; tsink jõudis 13 kuu kõrgeima tasemeni; kivisöe hind võib järsult tõusta; bensiini hind on tublisti langenud; rauamaagi hind 2 kuu kõrgeimal tasemel.

Vase hind sai hoo sisse

Vase hind tõusis sellel nädalal järsult, sest investorid ootavad, et valitsused ja keskpangad üle maailma laiendavad majanduse stimuleerimist. See peaks parandama ka nõudlust metallide järele, vahendab Bloomberg.

Vase hind tõusis nädalaga 5,3 protsenti, 4938 dollarini tonnist. Vahepeal ületas metall ka 5000 dollari piiri, mis on kõrgeim tase alates aprillist.

Inglise Keskpank otsustas intressimäärad jätta samaks, aga selgus, et enamus rahapoliitikuid pooldab intresside alandamist augustis. Jaapani peaminister Shinzo Abe ütles, et plaanib riigi stimuleerimisprogrammi laiendada. Hiina import suurenes ja kinnisvaraturg on taastumas. Föderaalreserv intresse niipea tõenäoliselt ei tõsta. Need faktorid on vase hinnale positiivselt mõjunud.

 

 

Tsink jätkab kallinemist

Tsingi hind jätkas ka sellel nädalal kiiret tõusu ja jõudis 13 kuu kõrgeima tasemeni, sest prognoositakse, et kaevanduste sulgemine vähendab tunduvalt pakkumist.

Metall on sellel aastal kallinenud juba 36 protsenti – viimati kallines metall aastaga nii palju 2009. aastal. Goldman Sachs teatas, et tsingi hind võib tõusta järgmise kuue kuu jooksul 2500 dollarini tonnist, sest turg satub sellel aastal tõenäoliselt defitsiiti.

„Tsink on jätkuvalt investorite lemmiklaps, sest peagi on turg jõudmas defitsiiti,“ ütes investeerimisfirma BMO Capital Marketsi toorainekaupleja

Tsingi hind kallines nädalaga 3,9 protsenti 2179 dollarini tonnist.

Kivisöe hind võib järsult tõusta

Kivisöe hind võib Aasias kallineda kuni 50 protsenti juhul, kui ilmastikunähtus La Nina on oodatust tugevam. See vähendaks pakkumist veelgi, sest Hiina vähendab juba praegu tootmist, teatas Citigroup.

Austraalia Newcastle’i sadamas võib kivisöe hind kerkida lausa 90 dollarini tonnist, sest La Ninaga kaasnev vihm võib segada nii Austraalia kui ka Indoneesia tootmist, teatasid Citigroupi analüütikud.

La Nina tekib ajal, mil Vaikse ookeani teatud piirkondade temperatuur langeb. See fenomen toob Kagu-Aasiasse, Aafrikasse ja Brasiiliasse palju vihma. La Nina põhjustab Austraalias tihti ka üleujutusi.

„Me prognoosime lühiajalist kivisöe hinnatõusu,“ teatasid analüütikud. „Nõudlus kivisöe vastu võib olla suurem kui varem arvati. Hiina toodangu vähendamine on samuti võtmetähtsusega.“

Hiina kivisöe tootmine langes mais eelmise aasta sama ajaga võrreldes 15,5 protsendi võrra.

Newcastle’i sadama hind on aasta algusest tõusnud ligi 20 protsenti (vt. graafikut).

 

 

 

 

Rauamaagi hind 2 kuu kõrgeimal tasemel

Rauamaagi hind tõusis aga 2 kuu kõrgeima tasemeni, sest investorid spekuleerivad, et Hiina laiendab majanduse stimuleerimist.

Rauamaak kallines nädalaga 6,2 protsenti 58,47 dollarini tonnist. Analüütikud aga hoiatavad, et turu põhinäitajad hinnatõusu ei toeta.

Näiteks investeerimispank Macquarie Group hoiatab, et kaevandused töötavad jätkuvalt täisvõimsusel, varud kasvavad ning terasetootmine hakkab tõenäoliselt langema.

Sarnaselt praegusele hakkas hind tõusma ka aprillis. Ka siis hoiatasid investeerimispangad, et hinnatõusul pole alust. Neil oli õigus ning hinnatõus lõppes krahhiga.

Ka Goldman Sachs ütles, et Hiina stimuleerimise laiendamine ei ole piisav, et märkimisväärselt terasetootmist suurendada.

 

 

Teistest toorainetest kallines tina hind 1,3 protsenti ja alumiinium lisas 2,1 protsenti. Kummagi tonn maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 17 970 ja 1673 dollarit.

Nikli hind tõusis 6,2 protsenti 10 350 dollarini tonnist, mis on kaheksa kuu kõrgeim tase. Nimelt ähvardas Filipiinide valitsus sulgeda kaevandused, mis ei täida keskkonnanõudeid. Filipiinid on maailma suurim niklitootja.

Bensiini hind on tublisti langenud

Nafta hind on tippudest veidi taandunud ja selle tõttu on langenud ka bensiini hind.

WTI toornafta langes nädalaga vähem kui 0,1 protsenti 45,58 dollarini. Brenti toornafta kukkus 0,7 protsenti 47,24 dollarini. Vahepea jõudis nafta hind ka 50 dollarini barrelist.

Rotterdami 95 bensiini hind on kuu ajaga langenud 10 protsenti 447,25 dollarini tonnist.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077