18. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftakokkulepe jäi sündimata

katari energia- ja tööstusminister Mohammed Saleh al-Sada eilsel pressikonverentsil.
Autor: EPA
Hoolimata mitu tundi kestnud kõnelustest ei suutnud naftariigid eile Dohas peetud kohtumisel nafta tootmismahtude külmutamise osas kokkuleppele jõuda.

Nigeeria naftaminister Emmanuel Kachikwu teatas, et kõnelused kestsid pea 10 tundi ning kohtumise osapooltel ei õnnestunud kokkuleppele jõuda, vahendab Bloomberg.

Nagu varem arvatud, oli kokkuleppe sündimata jäämisel suur osa mängida Iraanil, kes kohtumisel ei osalenud. Nimelt oli mitmete kõnelustel osalejate sõnul peaküsimus selles, kas lepe peaks laienema ka nendele osapooltele, kes Doha kohtumisel ei viibinud. 

Citigroup on teada andnud, et kohtumise ebaõnnestumine võib viia nafta hinna suure languseni.

Brenti toornafta hind, mis langes jaanuaris viimase 12 aasta madalaimale tasemele, on pärast Saudi Araabia ning Venemaa kõnelusi tootmismahtude fikseerimise osas visalt ülespoole rühkinud. Kuigi analüütikud on korduvalt öelnud, et Doha leppe mõju naftaturule oleks väike, väärib märkimist, et leppe sündimata jäämine viitab praeguse olukorra jätkumisele. 

„Doha kohtumine oli OPECi jaoks oma tuhmunud kuvandit säravamaks muuta,“ lausus Barclays’ analüütik Miswin Mahesh möödunud reedel antud intervjuus. Mahesh jätkas, et kui pärast detsembris peetud tulemusteta kõnelusi olid turud nõutud seoses organisatsiooni rolliga üsnagi nõutud, oleksid Doha kõnelused olnud võimalus OPECile mõningast usaldusväärsust tagasi võta.

Autor: Äripäev.ee

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077