4. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kauplejate lemmiktooraineks on saanud saematerjal

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: vase hind langes viis päeva järjest; McKinsey: rauamaak kaupleb sellel aastal 45-50 dollari vahemikus; kauplejate lemmiktooraine on sellel aastal saematerjal; 95 bensiini hind langeb koos naftaga.

Vase hind langes viis päeva järjest

Vase hind langes neljapäeval juba viiendat päeva järjest, mis on pikim langustejada alates jaanuarist. Turuosalistele tegi muret Hiina krediidireitingu kärpimine, mis suurendas muresid globaalse nõudluse pärast.

Reitingufirma Standard & Poor’s teatas, et majandus- ja finantsriskid ajendasid vähendama Hiina krediidireitingud stabiilsest negatiivseks.

„Mitmed andmed, mis neljapäeval tulid, olid oodatust kehvemad,“ ütles RBC Wealth Managementi direktor George Gero. „Pettumuse ajal hakkavad inimesed oma kasumeid võtma.“

Vase hind langes nädalaga 1,6 protsenti ja ühe tonni eest tuleb välja käia 4872,5 dollarit. Vase hinda on aitanud viimastel kuudel üles viia Föderaalreservi tagasihoidlikkus intressimäärade tõstmisel ning lootused, et Hiina nõudlus paraneb. Sarnaselt rauamaagile pole turu põhinäitajad märkimisväärselt aga muutunud ning arvatakse, et hinnatõus pole jätkusuutlik.

Teistest tööstusmetallidest odavnesid tsink ja tina kumbki üle 2 protsenti. Tonnihinnad olid neljapäevaks vastavalt 1797 ja 16 875 dollarit. Nikli hind kukkus 3 protsenti ning jõudis 8430 dollarini tonnist. Alumiiniumi hind tõusis 1,1 protsenti ja tonn maksab 1496 dollarit.

Kulla hind tõusis aga 1,5 protsenti 1233 dollarini tonnist, sest Föderaalreservi juht Janet Yellen teatas nädala keskel, et intressimäärasid tõstetakse väga ettevaatlikult. See muutis kulla investorite jaoks ahvatlevamaks.

McKinsey: rauamaak kaupleb sellel aastal 45-50 dollari vahemikus

Rauamaagi hind jõuab peagi tagasi 45 dollarini tonnist, sest Hiina kinnisvaraturu taastumine ei aita piisavalt nõudlust stimuleerida ning varud püsivad suured, teatas konsultatsioonifirma McKinsey & Co.

Tooraine kaupleb sellel aastal tõenäoliselt 45-50 dollari vahemikus. See on tunduvalt vähem kui esimese kvartali tipp (63,74 dollarit), mis saavutati mõni nädal tagasi. Hinnatõusu põhjustas spekulatsioon, et nõudluse kasv kiireneb. Tooraineturu analüütik Oliver Ramsbottom ütles, et tegelikult pole Hiina terasenõudlus eriti suurenenud ning hinnatõus pole õigustatud.

Goldman Sachs prognoosib, et aasta lõpus on rauamaagi hind 35 dollari juures. Citigroupi hinnangul saab keskmine hind olema sellel aastal 38 dollarit.

Rauamaagi hind langes nädalaga 3,9 protsenti ja ühe tonni eest tuleb välja käia 54,18 dollarit.

Kauplejate lemmiktooraine on olnud saematerjal

Üllatavalt on sel aastal saanud kauplejate lemmiktooraineks saematerjal, kirjutab MarketWatch.

See tooraine on nii kuu algusest kui ka aasta algusest näidanud paremat tootlust kui aktsiad, nafta ja kuld. Aasta algusest on saematerjali futuuride hind kerkinud 20 protsenti.

See ületab kulla 2016. aasta 18protsendilist tootlust. Standard & Poor’s 500 indeks on aasta algusega võrreldes aga napilt plussis.

Tõsi, toornafta hind on märtsis tõusnud üle 15 protsendi, aga saematerjali hind oli kolmapäevaks kuu algusest lisanud lausa 22 protsenti. 2013. aasta tippudest on hinnad aga jätkuvalt tunduvalt madalamal.

RBC Royal Banki analüütikute sõnul peitub põhjus eelkõige USA eluasemeturus, mis on „jätkuvalt peamine faktor puidutoodete nõudluse elavdamisel.“

Põhjusena võib välja tuua ka Hiina pikaajalise nõudluse ning Kanada pakkumise vähenemise, mille on põhjustanud puuhaigused British Columbia provintsis.

„Puitmaterjaliga tegelevate firmade aktsiad on jälle atraktiivsed, sest üldine aktsiaturg ei suuda sammu pidada,“ ütlevad RBC analüütikud. Nad soovitavad osta Kanada puidutootjate – näiteks Western Foresti, Conifex Timberi, Interfori ja West Fraser Timberi – aktsiaid.

Puitu on võimalik investeerida ka mitme börsil kaubeldava fondi kaudu. Näiteks on olemas iShares Global Timber & Forestry (WOOD) ja Guggenheim Timber (CUT). Mõlemad on sellel kuul kallinenud umbes 12 protsenti.

Nafta hind langes

Nafta hind on sellel nädalal jätkanud aga langust, sest paljude turuosaliste arvates pole hiljutine hinnatõus turu põhinäitajaid arvestades õigustatud. Brenti toornafta hind odavnes nädalaga 0,6 protsenti ja WTI kaotas 2,4 protsenti. Rotterdami 95 bensiini hind langes 2,2 protsenti ja tonn maksab 372 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077