Autor: Tööstusuudised.ee • 30. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VIDEO: Oviir, Pärnits, Milder ja Kütt tööstuspoliitikast

Ettevõtlusminister Liisa Oviir.
Foto: Eiko Kink
Ettevõtlusminister Liisa Oviir esitles täna Mainori aastakonverentsil tööstuspoliitika rohelist raamatut. Ettekandele järgnes tulevikku vaatav paneeldiskussioon, kus lisaks ministrile osalesid ka AS Baltika disaini ja ärivaldkonna juht Maire Milder, Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor rektor ja AS Mainor nõukogu esimees Ülo Pärnits ning AS Cleveron tegevjuht ja asutaja Arno Kütt.

“Teistest riikidest saadud kogemuste põhjal seadsime prioriteetideks sektorid, kus Eesti on end tõestanud ning meie toodangut hinnatakse – puidutööstus, masinatööstus, elektroonikatööstus,” selgitas Oviir ning lisas, et Eestil on tugev kompetents ka keemiatööstuses ning regionaalsemas mõttes ka ehitusmaterjalide- ja toiduainetetööstuses.

Ettevõtlusministri sõnul on Eesti töötleva tööstuse lisandväärtus inimese kohta viimastel aastatel peatunud. “See tähendab, et meid ootavad ees struktuursed muutused,” tõdes Oviir. “Meid ootavad ees väljakutsed, mis puudutavad ettevõtete koostööd, tööjõu vähenemist, eksporti, tootearendust ja tootmise jõulist arendamist.”

Suurima murekohana tõi Oviir välja tööstuse ning teadus- ja arendustegevusega seotud asutuste vähese koostöö. “Selle nimel tuleb teha tõsist tööd, et tõsta kutsehariduse ja rakenduskõrghariduse populaarsust ning viia teadmine kaasaegses tööstuses töötamise väljavaadetest tulevaste õppuriteni – kaasaegne tööstus on puhas, vaikne, kõrgtehnoloogiline ja sealsed töökohad pakuvad arenemisvõimalust ning väärilist palka,” märkis Oviir.

3 olulisemat tulevikusuunda tööstuspoliitika rohelisest raamatust:

1. Eesti vajab interdistsiplinaarsete oskustega tööjõudu tagavat haridussüsteemi ning tervikliku ümber- ja täiendõppesüsteemi loomist.

2. Arendustöö tulemuste rakendamiseks tööstuses ja tootearendusest masstootmiseni jõudmiseks plaanitakse senise Kredexi baasilt luua Arengupank.

3. Ettevõtjad peavad olema ambitsioonikad, tegema koostööd teiste sektorite ja teadusasutustega ning vaatama Eestist väljapoole. Riik loob keskkonna, ent sellest saadava tulu peavad realiseerima ettevõtted.

 

Tööstusuudised.ee tegi ministri ettekandest ja paneeldiskussioonist ülekande. Video on nüüd järelvaadatav siin: 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077