29. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Credit Suisse: nõudlus nafta järele üha suureneb

Naftaväli
Foto: EPA
Analüütikute hinnangul võib nafta hind kerkida selle aasta mais 50 dollarini barreli eest.

Kuigi 2015. aasta viimases kvartalis aeglustus globaalne naftanõudluse aastane kasv Hiina ja ka arenenud tööstusriikide probleemide mõjul 2 protsendilt 1,2 protsendile ning paljud analüütikud pidasid seda oluliseks suunamuutuseks, jõuab Credit Suisse Group AG energiaanalüütik Jan Stuart värskelt avaldatud uuringus vastupidisele seisukohale.

„Naftanõudluse kasv näitab kiirenemise märke,“ kirjutas Stuart Bloombergi vahendusel ning omistab vahepealset aeglustumist soojale talvele, kahanenud aktiivsusele loodusvarade kasutuselevõtuga tegelevates tööstusvaldkondades ning püsivale nõrkusele sellistel arenevatel tugudel nagu Venemaa ja Brasiilia.

„Pärast talvist korrektsiooni jätkub tugev kasvutrend, mida osaliselt toetab Põhja-Ameerika ja Euroopa majanduse taastumine ja pikaajalised suundumused olulistel arenevatel turgudel,“ märkis Stuart. „Nõudluse näitajad on veebruaris jaanuariga võrreldes paranenud (näiteks Brasiilias ja USAs) või jätkanud tugevat kasvu (näiteks Indias ja Lõuna-Koreas), ka Hiina nõudlus on taas kasvanud.“

Järjest rohkem peavad analüütikud naftanõudluse kasvumootoriks tööstuse asemel arenevate riikide laienevat keskklassi, kes soetab rohkem sõiduautosid.

„Ennustame tagasihoidlikult kiirenevat nõudluse kasvu sel aastal eeldusel, et majanduskriisi suudetakse endiselt vältida,“ lisas Credit Suisse’i analüütik.

Sarnast seisukohta jagavate analüütikute hinnangul on oodata, et nafta hind kerkib maikuuks 50 dollarini barreli eest.

Täna on nafta hind liikunud kerges miinuses 40 dollari piirimail.

Kütuseturu maailmatrende analüüsib LHV Panga majandusanalüütik Heido Vitsur juba 27. aprillil toimuval kütuseturu aastakonverentsil

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077