Autor: Tööstusuudised.ee • 25. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Isku investeerib Lahti tehasesse üle 20 miljoni euro

Isku tehas
Foto: ISKU
Soome mööblitootmiskontserni ISKU, mis on alguse saanud Lahtist, on ees ootamas suured muudatused. Perefirmana töötava ettevõtte ümberkujundamine kulmineerub 20 miljonilise investeeringuga Lahti tootmistehasesse. Lisaks uuendatakse ka ettevõtte kuvandit.

“Meie suurim saladus seisneb selles, et kogu meie toodang valmib Soomes. Oleme suunanud oma tähelepanu kodumaise toodangu tootmisele, mistõttu oleme ära müünud oma välismaal asuvaid tehaseid. Me tahame toetada Soome majandust ja hetkel on hea aeg investeeringute tegemiseks. Käesoleva aasta lõpuks on meie Lahti tehas kõige modernsem tehas Põhja-Euroopas ning osaliselt ka kõige modernsem tehas maailmas. Me investeerime tootmise, logistika, kvaliteedi ja energiasäästlikkuse ajakohastamisesse, unustamata ka tööergonoomikat,“ kommenteerib Isku Grupi tegevjuht Arto Tiitinen.

Kogu Isku toomine koondub ühte Lahti tehasesse, mis läbib suure ümberkujundamise. Varasema uuenduse käigus sai juba uue ilme mööbli välisviimistlus, mil võeti kasutusele lahustivabad viimistlusmaterjalid. Tootmine on kliendikeskne ning optimaalse seeria suurust vähendatakse 300-lt ühikult ühele.   

“Komponendid hakkavad tehases liikuma mööda liine, mis välistab nende purunemise või valesse kohta asetamise. Üks näide kokkuhoiust, nimelt juba käesoleva aasta lõpuks on meil hetkel kasutusel olevatest 100-st kahveltõstukist alles ainult 5,“ ütleb Isku Grupi tootmisdirektor Mika Tyrväinen.

Tootmises kasutatav Grada-liin on kõige modernsem tootmistehnoloogia. Ühendades termovormitava puitmaterjali robottehnoloogiaga, muutub mööbli tootmisprotsess 60% kiiremaks ning seadistamisele kuluv aeg väheneb 90-lt minutilt 9-le minutile.

Uuenenud Isku keskendub neljale tootmiskategooriale: kool, tervishoid, kontor ja kodu. Isku käive on 135 miljonit eurot. Tehasesse tehtud investeeringud aitavad kahekordistada ettevõtte käivet. Isku keskendub uute toodete ja teenuste kontseptsiooni väljaarendamisele, kodumaiste materjalide innovatsioonile ja disainile ning partnerlussuhetele.

„Väljakuulutatud investeeringute programm hõlmab investeeringuid ka Isku Eesti organisatsiooni arengusse,“ sõnas Isku Mööbli AS müügidirektor Oliver Ambach. „Näiteks avame aprillis äriklientidele suunatud uuenenud näituseruumi meie Tallinna kaupluses,“ lisas Ambach.  

Ambach kommenteeris Tööstusuudised.ee-le, et 20-miljoniline investeering puudutab eeskätt Soome tehast. „20-miljoniline investeering puudutab enamjaolt just Soome tehast, kus on plaanis liinid robotiseerida. See aitab kiiremini ja kvaliteetsemalt toota,“ ütles ta.

Ta lisas, et Isku suund ongi Soomes keskenduda rohkem isetootmisele ja ka allhankijate arvu on praeguseks vähendatud 500 allhankijalt 100 allhankijani. „Ka allahankijate osas oleme koomale tõmmanud, et oma tarneahelaid paremini kontrollida,“ ütles ta.

Välise ümberkujundamisprotsessi käigus uueneb ka Isku ettevõte kuvand. Isku partneriks kaubamärgi uuendamisel on N2 Albiino. N2 Albiino’l on palju kogemusi ettevõtte kuvandi kompleksel ümberkujundamisel.

”Nooruslikkus, modulaarsus ja dünaamika on ilmselgelt olemas Isku uues kuvandis. Ettevõtte uut kujundit tutvustati esmakordselt 9. veebruaril 2016 Stockholmi sisustus- ja mööblimessil,“ selgitab Isku Grupi kaubamärgi ja disaini direktor Antti Olin.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077