2. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimaturu kriisis vähenevad Eestis lehmakarjad

Lehm.
Autor: Andres Haabu
Möödunud aastal vähenes Eesti piimatootmine 4% ja piimalehmade arv 5%, avaldas eelmisel nädalal statistikaamet. PRIA andemetel on lehmapidajate arv aga vähenenud koguni 17%.

„Oleme alates Venemaa sanktsioonide kehtestamisest 2014. aasta suvel kaotanud juba 9000 piimalehma. Oluliselt halvenenudpõllumajanduspoliitiline keskkond võimendab turu madalseisu mõjusid ja loomade arvu vähenemine tõenäoliselt jätkub,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Euroopa Liit maksis Eesti piimatootjatele möödunud aastal kokku 12,6 miljonit eurot kriisiabi ja Eesti valitsus on sellele omalt poolt lubanud lisada kokku 6,3 miljonit eurot, kuid piimatootjad on mitu aastat jäänud üleminekutoetuseta ja seega ei suuda kriisiabi drastilist hinnalangust kompenseerida, selgitas koda pressiteates.

Statistikaameti esialgsetel andmetel toodeti 2015. aastal 773 800 tonni piima, mis oli 4% vähem kui aasta varem. Eelmise aasta lõpu seisuga oli Eestis 90 500 piimalehma, mida on aasta varasemaga võrreldes 5% vähem. Viimase poolteise aastaga on Eesti piimalehmade arv vähenenud 9000 looma võrra, 30. juuni 2014 seisuga oli Eestis 99 500 piimalehma.

PRIA loomade registri andmetel oli 2015. aasta lõpuks Eestis 1924 piimalehmapidajat, mida on aasta varasemaga võrreldes 387 võrra ehk 17% vähem. Ainuüksi möödunud aasta viimases kvartalis lõpetas piimalehmade pidamise 169 tootjat. Kuigi kõige rohkem lõpetajaid on väikemajapidamiste hulgas, siis möödunud aastal lõpetas piimatootmise ka 30 lehmapidajat, kelle karjas oli üle 21 lehma.

Autor: Äripäev.ee

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077