Autor: Tööstusuudised.ee • 2. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia tellib põlevkivigaasist bensiini eraldava seadme Amec Foster Wheelerilt

Eesti Energia juhatuse liige Margus Vals.
Foto: Raul Mee
Eesti Energia allkirjastas lepingu ettevõttega Amec Foster Wheeler Italiana põlevkivigaasist tööstuslikku bensiini eraldava seadme projekteerimiseks, mis suurendab vedelkütuste toodangut 10% võrra.

„Meil on väga hea meel, et konkurss oli edukas, eelmisel aastal väljakuulutatud hankel kvalifitseerus pakkujaks seitse rahvusvaheliselt tunnustatud projekteerimisettevõtet. Amec Foster Wheeler Italiana kasuks rääkis lisaks parimale hinnapakkumusele pikaajaline kogemus gaasi ümbertöötlemisega ja tugev erialase kompetentsiga meeskond,“ rääkis Margus Vals, Eesti Energia juhatuse liige projektide, tehnoloogia ja uue äri valdkonnas.

„Üks meie põhifookustest on põlevkivi parem väärindamine. Tänaste vedelkütuste hindade puhul ei ole mõistlik rajada kapitalimahukat rafineerimistehast, et põlevkiviõlist mootorikütuseid toota. Põlevkivigaasist bensiini eraldamise seadme puhul oleme valinud rafineerimistehase kontseptsioonist lahendused, mis on praeguses turuolukorras konkurentsivõimelised ning suurendavad põlevkiviõli kogust ja kvaliteeti,“ lisas Vals. 

Seade projekteeritakse eesmärgiga lisada see olemasolevatele Enefit140 ja Enefit280 õlitehastele. Seadmes toodetavat põlevkivibensiini müüakse keemiaettevõtetele tooraineks ja rafineerimistehastele, kus tööstuslikku bensiini kasutatakse mootorikütuste tootmiseks. Projekteerimistööd kestavad 2016. aasta sügiseni, investeerimisotsus plaanitakse teha 2017. aasta alguses ning positiivse otsuse korral alustavad seadmed tööd 2018. aastal. 

Amec Foster Wheeler Italiana kuulub Amec Foster Wheeleri gruppi. Amec Foster Wheeler on rahvusvaheline projekteerimisettevõte, kellel on pikaajaline kogemus nii vedelkütuste ja gaasi puhastamise kui põlevkivitööstuse valdkonnas. 

Eesti Energia tootis 2014. aastal 265 000 tonni vedelkütuseid ja 0,9 teravatt-tundi põlevkivigaasi. 2015. aasta üheksa kuuga ulatus vedelkütuste toodang 239 000 tonnini. Vedelkütuste peamised tarbijad on täna soojatootjad ja laevakütuste tootjad. 2015. aasta vedelkütuse toodangunumbrid avaldame 25. veebruaril koos majandusaasta aruandega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077