Autor: Harro Puusild • 27. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oliver Nääs: lobitöö on normaalne osa demokraatiast

Advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Oliver Nääs.
Foto: Harro Puusild
Advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Oliver Nääs rääkis täna Äripäeva konverentsil „Lobby reeglid“, et lobitööl puudub legaalne definitsioon, kuid see on täiesti normaalne osa demokraatlikust ühiskonnast.

„Millega tuleb lobitööd tehes arvestada? Lobitööl puudub legaalne definitsioon, aga see ei tähenda, et puudub üldine rahvusvaheline arusaam, millega on tegu. Lobitööd määratletakse kui suhtlemist avaliku sektoriga. See on igasugune huvigruppide otsene või kaudne suhtlus avalike teenistujate, poliitiliste otsusetegijate või nende esindajatega, et mõjutada avalikke otsuseid,“ rääkis Nääs ettekandes.

„Lobitööd ei tasu peljata selle kartusega, et sellel võib olla juures korruptsioonimaik. See on täiesti normaalne osa demokraatlikust ühiskonnast, aga seni, kuni seda tehakse seaduse piires,“ märkis vandeadvokaat.

Veel lisas Nääs oma ettekandes, et ligipääs riigi tegevusele on Eestis väga hea. „Meil on valitsusasutuste juures olemas näiteks toimivad dokumendiregistrid. Samas meil puudub kohustus avaldada infot selle kohta, kes mõjutasid seadusloomet, kes sellesse sekkusid ja kui palju raha täpselt kulutati. Selle kohta ei ole infot ja see on täna nõrk koht,“ sõnas Nääs.

Nääsi sõnum ettevõtjatele oli, et tegutsege, aga tehke kõike seaduse piires.

Lubatud piiri ületamine. Vandeadvokaat lisas, et piir seadusliku ja ebaseadusliku vahel jookseb sealt, kus midagi antakse sooviga saada midagi ka vastu. „Kui te näiteks võõrustate parlamendi saadikuid või teete neile mingi tavapärase kingituse, siis see ei lähe alati korruptsiooni alla. Ettevõtja peaks selgeks tegema, kas see on tavapärane viisakus või see väljub nendest raamidest. Aga kui annate üle mingi hüve ja küsite midagi vastu, siis olete ületanud lubatud piiri,“ hoiatas Nääs.

Täna toimub Radisson Blu Olümpia Hotelis Äripäeva konverents „Lobby reeglid“.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077