19. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia hindas varad alla

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
Foto: Raul Mee
Eesti Energia juht Hando Sutter teatas, et riigifirma hindas mullu oma varasid alla ligi 66 miljoni euro väärtuses.

Firma hindab alla Auvere elektrijaama varad 39,6 miljoni euro ja Utah projekti varad 26 miljoni euro võrra. Täna esitles Eesti Energia oma varade katteväärtustestide tulemusi, mille järgi varad alla hinnataksegi. Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ütles, et allahindamisotsus võeti vastu alles eile õhtul toimunud juhatuse koosolekul. Ta kinnitas, et kõne all oli ka õlitehaste väärtuste ümber hindamine, ka neile tehti katteväärtustestid. 

„Varade allahindamise peamine põhjus on madalad hinnad energiaturgudel. Elektri turuhinnad on kahe aastaga langenud 28%. Ka nafta maailmaturuhind on kahe aasta jooksul langenud 43%, jõudes eile 25 euroni barrelist. Energiaturgudel toimuvat arvesse võttes on varade allahindluse vajadus ilmne,“ rääkis Sutter.

Sutteri selgitusel mõjutab see küll Eesti Energia dividendide väljamaksmise võimekus, kuid uut kapitalisüsti firma esialgu ei vaja. „See mõjutab meie 2015. aasta kasumit, aga dividendivõimekust selle võrra, kuid meil on bilansis omajagu varasemate perioodide kasumit, nii et see allahindlus omakapitali sissepanekut ei põhjusta,“ rääkis Sutter pressikonverentsil.

Eesti Energia varade allahindlus kajastub 2015. aasta neljanda kvartali majandustulemustes. Täpne mõju ettevõtte majandustulemustele avalikustatakse koos majandusaasta aruandega 25. veebruaril. Allahindlus ei mõjuta otseselt Eesti Energia igapäevast äritegevust ega võimet täita laenukohustusi võlausaldajate ees. Sutter märkis, et mullu esimese kolme kvartaliga teenis firma 93 miljonit kasumit ning kinnitas, et neljandast kvartalist kindlasti kahjumit ei tule. 

Uusi koondamisi ei paista

Uusi koondamisi Eesti Energia Sutteri sõnul esialgu ei plaani. Tema sõnul on firma paremas seisus kui konkurent VKG, sest suudab kogu kaevandatava põlevkivi elektri tootmises ära kasutada.

„Eile eksportisime palju Soome. Kui talv kestab, toodame palju, peame hoopis vaatama, et inimesed ei hakkaks ületunde tegema,“ tõi Sutter näite.

Ta lisas, et õliturul on olukord karm, kuid sellele vaatamata pole ühtegi koondamist praegu plaanis lisaks neile, millest on juba teatatud. Eesti Energia teatas eelmisel aastal 200 inimese koondamisest Estonia kaevanduses.

 

Tasub teada

Auvere elektrijaamast ja Utah’i projektist

Auvere elektrijaam on Eesti Energia kõige uuem ja efektiivsem põlevkivienergia tootmisüksus. 300-megavatine võimsus teeb Auvere elektrijaamast maailma võimsaima põlevkivil töötava energiaploki. Lisaks põlevkivile on Auveres võimalik kasutada 50% ulatuses ka biokütust ja sellega on võimalik katta ligi veerand Eesti aastasest elektritarbimisest.

Auvere elektrijaam ühendati elektrivõrguga eelmise aasta 2. mail, pärast seda on jaam perioodiliselt elektrit tootnud. Tänaseni on jaam töös olnud üle 2700 tunni ning tootnud ca 550 gigavatt-tundi elektrit.

Kaasaegsel keevkihttehnoloogial toimiv jaam on võrreldes tolmpõletustehnoloogial töötavate elektrijaamadega keskkonnasäästlikum ja ligi kolmandiku võrra efektiivsem. Elektrijaama planeeritud maksimaalne aastane netotoodang on ca 2200 gigavatt-tundi, mis on ligi neljandik Eesti elektritarbimisest. Auvere elektrijaama ehituse investeering on 638 miljonit eurot. Elektrijaama üleandmine on planeeritud I kvartali lõppu.

Utah´i projekti on Eesti Energia investeerinud 51 miljonit eurot. Praegu jätkatakse keskkonnalubade taotlemise ja tehnoloogia konkurentsivõime parandamisega. Eesti Energia on oluliselt vähendanud projekti tegevuskulusid ja toonud suure osa arendustegevustest Eestisse. Utah´s kohapeal on väike meeskond, kes tegeleb keskkonnalubade taotlemisega seotud tegevustega. Kui nafta maailmaturuhind on kõrgem ja projekti äriplaan on muutunud konkurentsivõimelisemaks, plaanib Eesti Energia ka Utah´ projekti puhul sarnaselt Jordaania projektile kaasata strateegilisi investoreid.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077