Autor: Väinu Rozental • 7. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrimaksud ärgitavad vaidlema

Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist.
Foto: Erik Prozes
Äripäeva kaanelugu tööstusettevõtete konkurentsivõimet pärssivatest kõrgetest energiamaksudest on teiste hulgas ärgitanud sõna sekka ütlema Taastuvenergia Koja.

Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammisti väitel on artikli kõrval avaldatud rahandusministri Sven Sesteri kommentaaris elektri hinna kohta toodud numbrid valed. Sesteri andmeil moodustab aktsiis 18,75% hinnale lisatavatest kuludest, taastuvenergia tasu 36,25% ja võrgutasu 45%.

Tammist saatis Äripäeva toimetusele tabeli, milles ta enda sõnul on korrektselt arvutanud välja elektri hinnale lisanduvate maksude osa. Tammisti arvutuste kohaselt moodustab võrgutasu 61%, taastuvenergia tasu 11%, elektri aktsiis 5% ja käibemaks 23%.

Rahandusministeerium leiab, et omamoodi õigus on nii neil kui Rene Tammistil. „Meie protsendid põhinevad keskmisest suurema tarbimismahuga tööstustarbija elektri hinnakomponentide võrdlusel, mille koostas Eesti Elektritööstuse Liit 2013. aastal,“ selgitas rahandusministeeriumi pressiesindaja. „Lisaks on Taastuvenergia Koja arvestuses sees käibemaks, kuid kui me räägime elektrienergia müügist ettevõtetele ja eriti ettevõtetest, kes ekspordivad, siis arvestatakse see sisendkäibemaksuna maha.“

Rahandusministeerium lisas, et Rene Tammisti arvutused on tehtud 2015. aasta andmete põhjal, kuid elektri hind pidevalt kõigub. „Aktsiis on fikseeritud, käibemaks sõltub nii ujuvast hinnast kui ka fikseeritud aktsiisist. Konkreetsed osakaalud on iga päev erinevad, samas aktsiis on hinnakomponentidest kõige väiksema koormusega,“ edastas ministeerium. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077