Autor: Harro Puusild • 25. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS avab järgmisel aastal tööstus- ja teenusettevõtete arenguprogrammi

EAS-i juht Hanno Tomberg
Autor: Eiko Kink
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juht Hanno Tomberg tutvustas möödunud nädalal toimunud tööstusmessil Instrutec EAS-i uut tootmis- ja teenusettevõtetele mõeldud arenguprogrammi, mille eelarve on kokku 73 miljonit eurot.

„Uuringud näitavad, et on vajadus juhtimiskvaliteedi parendamiseks, tootmise uuendamiseks, uute toodete väljatöötamiseks, ja ka seda, et innovatsioonile ja tootearendusele tuleb rohkem rõhku panna,“ rääkis Hanno Tomberg oma ettekandes.

„Perioodil 2014-2020 on fookuses teadmiste ja juhtimise arendamine, sealt edasi tulevad uued tooted,“ selgitas Tomberg. Ta lisaks innovatsiooni- ja arendusosakute kõrval on kolmanda toetusmeetmena plaanis käivitada ettevõtte arenguprogramm.

Programmi oodatakse tööstusettevõtteid ja teenusettevõtteid, mis tegutsevad nutika spetsialiseerumise valdkondades, näiteks tervisetehnoloogia või ressursside väärindamise valdkondades.

Ettevõtte teekond arenguprogrammis võtab kuni kolm aastat. Meede on mõeldud ambitsioonikatele ettevõtetele, mis soovivad kasvada, arendada ja turule tuua uusi tooteid ning on valmis ka ise investeerima.

„Hindame ambitsioonikust ja ka ettevõtte enda investeerimisvõimekus on hästi oluline,“ märkis EAS-i juht ja lisas, et programm avaneb järgmise aasta jooksul. „Taotlusvoorud on jooksvad ja avanevad üsna pea.“

Ta rääkis veel, et Eesti konkurentsivõime on kitsaskoht, millele soovitakse tähelepanu pöörata. „Tahaksime ettevõtte arengut toetada tervikuna ja näeksime seda läbi ühe taotluse ja meetme. Et ei peaks esitama erinevaid taotlusi,“ selgitas Tomberg.

„Me oleme valinud sellise tee, et me ei soovi toetada masinate ostmist, vaid suurendada lisandväärtust. Kui ettevõte ütleb, et kui mul oleks masinaid rohkem, suudaksin ka rohkem toota, siis seda me ei soovi. Me soovime just suurendada lisandväärtust ehk enne masinate ostmist soovime arendada ettevõtte võimekusi,“ rääkis Tomberg ja lisas, et masinate ostmine suurendab mahtu, mitte lisandväärtust.  

Tööstusmess Instrutec toimus 18.-20. novembril Eesti Näituste Messikeskuses.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077