Autor: Harro Puusild • 17. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oviir: Eestil ja Saksamaal on teineteiselt palju õppida

Ettevõtlusminister Liisa Oviir
Autor: Raul Mee
Saksamaal visiidil käinud ettevõtlusminister Liisa Oviir ütleb, et sakslased on edukalt sidunud ettevõtte efektiivsuse töötajate heaoluga, samas on Eestil nutikaid IT-lahendusi, milleni Saksa töösturid pole veel jõudnud.

„Tööstuspoliitika arendamine on mahukas ettevõtmine, kus meil on Saksamaalt palju õppida. Näiteks see, kuidas sakslased on sidunud ettevõtte efektiivsuse töötajate heaoluga. Nad mõistavad, et õnnelik töötaja teeb parema meelega ja rohkem tööd,“ ütles ettevõtlusminister Liisa Oviir Tööstusuudistele.

Veel rääkis minister, et Baden-Württembergi majandusesinduse ja mitmed klastrite esindajad märkisid visiidi käigus, et Eesti on esimese tööstuspoliitika raamdokumendi koostamisel alustanud väga õigesti ehk konsultatsioonidest ettevõtjatega.

„Kui Saksamaa on senini tööstuspoliitika kujundamisel keskendunud ettevõtete masinate ja seadmete arendamisele, uuendamisele, siis Industry 4.0 keskendub tööstuse ja IT-sektori kombineerimisele,“ rääkis minister.

Liidumaa majandusesinduse BW-i juht Jürgen Oswald ütles, et Eestil kui tuntud IT-riigil on palju pakkuda Saksamaa ettevõtetele, et toetada uue tööstuspoliitika 4.0 rakendamist. Eestil on pakkuda nutikaid IT-lahendusi, milleni Saksa ettevõtjad pole veel jõudnud,“ märkis minister.

„See oleks Eesti majanduse võimalus teha nii ettevõtete kui ka tehnoloogia arenduskeskuste ja näol koostööd selle piirkonna ettevõtetega,“ selgitas minister.

Töö Saksamaa suunal jätkub. „Head suhted Saksamaaga on üks Eesti välispoliitilisi prioriteete. Kohtusime visiidi raames mitmete tööstussektori esindajatega, kes inspireerisid meid suurelt mõtlema,“ ütles ettevõtlusminister.

Oviiri sõnul lepiti kohtumisel BW-Iga, et majandusesindusega kohtutakse uuesti kevadel Tallinnas rahvusvahelisel tehnoloogianädalal ICT Week. „Mitmed äridelegatsiooni kuulunud ettevõtted märkisid, et kontakte sai vahetatud ning kindlasti jätkavad nad Saksamaa suunal tööd. Kuid loota, et ühelt visiidilt tullakse tagasi ostu-müügitehingud taskus, on pisut palju. Lepinguteni jõudmine võtab aega ja pidevat tööd. Kindlasti toetame nõu ja jõuga kõiki ettevõtteid kes selleks soovi avaldavad,“ rääkis minister.

Möödunud nädalal külastas ettevõtlusminister Liisa Oviir koos ettevõtetega Tieto Estonia AS, Proekspert AS, Nordic Automation Systems AS, Oshino Electronics Estonia OÜ, Aktors OÜ, Hyrles OÜ, Swedbank AS, Milectria Est OÜ, Valmos OÜ ja Helmes AS Saksamaa Baden-Württembergi Liidumaad, kus Eesti ettevõtjad vahetasid Saksamaaga kogemusi infotehnoloogia kasutamisest tööstuses. 

 

 

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077