Autor: Tanel Raig • 11. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Altia sai õiguse toota Šoti viskit

Ühendkuningriigi maksu- ja tolliamet andis Altia Tabasalu tehasele ametliku loa segada, villida ja etikettida Šoti viskit. 

Ühendkuningriik on loonud kontrollsüsteemi, et tagada turgudel Šoti viskide autentsus. Altia on ainus tootja Eestis, kellel on Ühendkuningriigi maksu- ja tolliameti (HM Revenue and Customs) ametlik luba segada, villida ja etikettida Šoti viskit, teatas ettevõte.

 Loa taotlemine on pikk protsess, mis võib aega võtta hulk kuid. Altia hakkas luba taotlema mullu juunis ja sai ametliku sertifikaadi aprillis. „Taotlemine on üsna keeruline, kulukas ja pikk protsess. Iga tootja peab andma ülevaate oma kaubamärkidest ning tehastest, kus segatakse, villitakse või etiketitakse Šoti viskit. Loa saamine tähendab tootja jaoks kohustust järgida kõiki vajalikke regulatsioone,“ rääkis Altia Eesti AS-i juhatuse esimees Kristel Mets. Šoti viski tootmine on reguleeritud Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega geograafiliste tähiste kaitse kohta. Altia alustas Šoti viskide tootmist 2010. aastal ning toodab aastas umbes 300 000 liitrit viskit. Altia Tabasalu tehases toodevatest viskidest tuntumad on Rootsi turule suunatud Latitude 55 ja Läti kaubamärk Kurland Sailors Spirits. Altia Corporationi tütarettevõte Altia Eesti AS on Eesti suuruselt teine alkoholitootja, mille tegevusest moodustab alkohoolsete jookide tootmine 57 ning import ligi 43 protsenti. Ettevõtte müügitulu oli 2014. aastal 37,3 miljonit eurot, millelt ettevõte maksis Eestis aktsiisi 17,4 miljonit eurot. Altia Eesti omatoodangu ekspordiriigid on Läti, Rootsi, Soome, Taani, Norra jt. Ettevõttes oli 2014. aasta lõpu seisuga 85 töötajat.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077